Év Bortermelõje 2014 – Díjátadó gálaebéd fogások és borok
Ennek során vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntõjében szereplõ 5 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben kerül majd sor. A Himnusz elhangzása után Magyar Bor Akadémia elnöki köszöntõ, majd laudáció, végül az oklevél kerül átadásra. A díjazott köszönõ szavait követõen a mûsorvezetõ átinvitálja a vendégeket a Valetta terembe, a gálaebéd elfogyasztására.
Az elsõ felvonás borai és koktél falatkái:
Libamáj creme brulée mazsolás brióssal
Lassan sült nyúl terrine birsalma zselével
Kecskesajt panna cotta cékla pürével és pisztáciával
Véres hurka nyalóka csicsókával
Citromfüves tonhal wasabi espumával
Borbély Tamás – Badacsonyi Kéknyelû selection 2013
Borbély Tamás – Karós Badacsonyi Olasz rizling limited selection 2013
Bolyki János – Meta Téma 2012
Bolyki János – Egri Bikavér 2012
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Cabernet franc rosé 2013
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Kékfrankos válogatás 2011
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Syrah válogatás 2009
Koch Csaba – Hajós-Bajai Cserszegi fûszeres 2014
Koch Csaba – Villányi Cabernet sauvignon Classicus 2011
Szõke Mátyás – Mátrai Sauvignon blanc 2014
Szõke Mátyás – Mátrai Amerlot 2011
Az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása az Év Bortermelõje boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedõ személyiségei közremûködésével készül, melynek köszönhetõen gazdag ételkínálat várja a vendégeket.
Az ízek mesterei: Daniel O’Shea – sous chef, Alabárdos Étterem, Budapest; Kerekes Sándor – chef, Õshonos Delikát, Budapest; Palotai Csaba – chef, Brill Bisztró, Békéscsaba; Ványi László – executive chef, Thermal Hotel Visegrád.
Az ebéd fogásai és borai:
Elõétel – Saláta fogás
Marinált csuka tarka marinált zöldségekkel
(Daniel O’Shea – sous chef, Alabárdos Étterem, Budapest)
Dúzsi Szekszárdi Olasz rizling 2013
Leves fogás
Rozéhoz álmodott galamb consommé rózsaszín betétekkel
(Kerekes Sándor – chef, Õshonos Delikát, Budapest)
Dúzsi Szekszárdi Syrah rosé 2013
Szárnyas fogás
Pentaton kacsarétes „Combja – melle – mája – tepertõje – hája”
(Palotai Csaba – chef, Brill Bisztró, Békéscsaba)
Dúzsi Pentaton Cuvée 2009
Pecsenye fogás
Rózsaszín gemenci szarvas derék szilvás-káposztás gombócfélékkel és vargányás támogatással
(Ványi László – executive chef, Thermal Hotel Visegrád)
Dúzsi Görögszó Cuvée 2007
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerülnek felszolgálásra, ahol újból lehetõség nyílik némi kellemes, kötetlen beszélgetésre és a korábbi Év Bortermelõje címet kiérdemelt borászok nagyszerû borainak ízlelgetésére.
A Szega Foods sajt- és sonka kóstolója.
Desszertkülönlegességek:
Tonka creme brulée, Pisztáciás málnás macaron, Opera szelet, Panna cotta, Csokoládé krém, Sárgabarackos profiterol, Sült citromos tortácska, Csokoládés-málnás szelet, Sajttorta, Epres krém, Mandulás-szilvás kosár, Fehér csokoládé krém mangóval, Meggyes Clafouti.
Korábbi Év Bortermelõinek kóstolható borai:
Árvay János – Tokaji Furmint „Szabi” 2013
Áts Károly – Áts Cuvée 2013
Bock József – Capella Cuvée 2008
Dr. Lõrincz György – „Napbor” Egri Csillag 2013
Dr. Lõrincz György – „Áldás” Egri Bikavér 2012
Figula Mihály borai
Frittmann János – Rosé Cuvée 2014
Frittmann János – Rajnai rizling
Gál Tibor – Egri Bikavér 2011
Gálné Dignisz Éva – Szigetújfalusi Kékfrankos rosé 2014
Gálné Dignisz Éva – Szigetújfalusi Olasz rizling 2014
Garamvári Vencel – Chateau Vincent Brut Natur Magnum 2007
Gere Attila – Villányi Cabernet franc Selection 2009
Kamocsay Ákos – Neszmélyi Chardonnay Páskom-dûlõ 2013
Kamocsay Ákos – Neszmélyi Pinot noir rosé 2014
Konyári János – Cabernet franc Evangelista 2011
Konyári János – Jánoshegyi Kékfrankos 2013
Konyári János – Loliense vörös 2012
Légli Ottó – Landord 2011
Malya Ernõ – Nyakas Budai Sauvignon blanc 2014
Malya Ernõ – Nyakas Menádok Budai Chardonnay 2011
Polgár Zoltán – Polgár Cuvée 2009
Szepsy István borai
Takler Ferenc borai
Thummerer Vilmos – Bokréta Egri Cuvée 2013
Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Superior 2009
Tiffán Ede – Grande Selection 2008
Vesztergombi Ferenc – Királylány 2014
Vesztergombi Ferenc – Turul 2014
Vida Péter – Szekszárdi Öregtõkék Kadarkája 2013
Vida Péter – Hidaspetre Kékfrankos 2011
Vincze Béla borai
Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme volt a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szõtte át a program sokszínû elemeit, de alkalmanként, mint fõszereplõ szórakoztatott.
Fellépõk:
Mikó István Jászai Mari-díjas színmûvész,
Benkõ Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színmûvész,
Varga Klári színmûvész, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja,
Suha Kálmán zeneszerzõ – gitármûvész,
Rusz Milán színmûvész, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója.
A program gördülékeny menetét irányítja, a fellépõket bemutatja, a házigazda és a mûsorvezetõ tisztét betölti:
Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színmûvész, rendezõ, érdemes és kiváló mûvész, a Magyar Bor Akadémia tagja és
Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja.