Skip to content

Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email Phone Facebook
Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Esõ veri a szüret elõtt a tõkéket

Gere Attila szerint nagyon kellene már a napsütés. A villányi hegyközség eredetvédelmi bizottságának elnöke, híres borász szerint hasad az oportó, rothadnak a szemek ahelyett, hogy cukrosodnának. Pedig a hegyközség már döntött: a jövõ hét végén kezdhetik el szedni a gazdák a villányi zászlósbor, a portugieser alapanyagát. Hasonló véleményen van Hárs Tibor, a pécsi borvidék szajki részének borásza is. Lassan szedni kellene az Irsai Olivért, a rizlingszilvánit, de még egyik sem az igazi. De mindketten bizakodók.

A minõség még nem dõlt el, hiszen a korai fajták is jobb pozícióba kerülhetnek még, nem beszélve a késeiekrõl. Szép szeptemberrel, vénaasszonyok nyarával csúcsborokat lehet erjeszteni. Bakó Attila pécsi hegybíró is reménykedik: holnap már kezdhetik a térségben szüretelni az Irsai Olivért. Van, ahol már 16 fölötti a cukra, és ez jó jel. Természetesen úgy a fehérborvidék, mint a vörösboros Villány termelõi bizakodóak. Bármi megeshet, s ha a sok- éves idõjárási tapasztalatot az elõrejelzésekkel összevetik, talán jogos várakozással tekinthetnek a szeptemberre. A meteorológusok erõteljes hétvégi felmelegedésrõl beszélnek. A megye nagyobb részén egyébként közepes termés várható – a megyeszékhely közvetlen közelének kivételével, ahol bõ termést hordoznak a tõkék –, s így talán esély van arra, hogy a szõlõ árát is feljebb nyomják. Hiszen a kereslet nõhet, a felvásárlók még nem jelentek meg.

Tegyük mindehhez hozzá: a villányi borvidék számára különösen édes lesz az idei szüret, hiszen most elsõ alkalommal eredetvédett a helyben termett nedû minden cseppje. Ez is árfelhajtó hatású, jót tesz a piacon. Így gondolja ezt Gere Attila, aki csupán azt sajnálja, hogy idén még nem fogják közös, egyenpalackba önteni a villányit. A hegyközség engedményt tett: a Szársomlyó kikericsével ékített palackok a jövõ szezonra érkezhetnek meg legközelebb. Az üveggyárak versenyeztetése ugyanis idõt vesz igénybe. Mert ha a bor nem is, legalább a palackja legyen olcsó.


Jó közepes év várható

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fõtitkára, Horváth Csaba úgy véli, hogy a mennyiségeket tekintve közepes lesz az idei szüret. Várhatón mintegy 550 ezer tonna szõlõ terem Magyarországon, amelybõl mintegy 3,5 millió hektoliter bor állítható elõ. Az átlagos termés 4–4,5 millió hektolitert hoz. A szakember szerint amennyiben az idõjárás nem szól közbe, a minõséggel nem lesznek gondok. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa várakozása szerint is a kisebb mennyiség miatt emelkedhetnek tavalyhoz viszonyítva a szõlõárak.

Az idõpont fajtafüggõ

A borkészítés elsõ fázisa a szüret. Lényeges tényezõ a szõlõ és a bor minõségének szempontjából a szüreti idõpontok helyes megválasztása. Az elõzõ évtizedek helytelen gyakorlatát az 1995-ben alakult hegyközségek megszüntették: azóta egy-egy szõlõfajta esetében az elsõ lehetséges szüreti napot jelölik ki és csak ezután lehet megkezdeni a szedést. Az már biztos, hogy a Pécsi Hegyközség területén az Irsai Olivér szedését ezen a hétvégén kezdik meg, Villány zászlósborának alapanyagával, az oportóval szeptember 8-án startolnak.

Még alakulnak az árak

A szõlõ- és bortermelõk várakozásai szerint idén a szõlõ ára emelkedhet, a boré viszont az erõs túlkínálat miatt nem.

A kereskedõk nem nyilatkoznak addig, amíg a minõség és a termésmennyiség bizonytalan. A baranyai borászok úgy vélik, hogy fehérszõlõnél a tavalyi, 60 forintos ár alá nem lehet már menni, hiszen annyira alacsony volt. A vörös esetében Gere Attila úgy véli, hogy az oportó kilója minimum 120 forint lehet, a kékfrankostól 140-et vár, a merlot, a cabernet sauvignon 160–200 körül áll meg.

Az olcsóbb bort keresik

A borfogyasztással, borvásárlással kapcsolatos vásárlói szokásokat felmérõ egyik neves hazai borászati cég úgy látja, hogy a magyar borfogyasztók alig tíz százaléka vásárol rendszeresen ezer forintnál is drágább bort. Viszont a minõséget legalább 25–30 százalékuk keresi. Így aztán az olcsóbb árfekvésû – a származási országokban erõsen támogatott –, ám mégiscsak jó íz- és zamatanyagot kínáló dél- és észak-amerikai, illetve ausztrál boroknál kötnek ki sokan. A vörösbor kereslete a fehérbornál erõsebb.

Vannak, akik inkább permeteznek

A Tenkes Hegyközség területén az utóbbi idõszak esõzései miatt a még le nem szüretelt csemegeszõlõkben – sõt, egyes borszõlõkben is – megjelent

a rothadás, amelyet fokozott permetezéssel igyekeznek megóvni a gazdák. Mint azt a hegyközség irodáján elmondták, a korai, a közepes és késõn érõ fajtáknál mindenkinek a tervezett szürethez kell igazítania a vegyszert, vagyis a hétnapostól az öthetes védelmet adók közül kell válogatni.

Az alkalmazni kívánt vegyszerek esetében a szüret idõpontja mellett a pénztárca vastagsága is szerepet játszik. A hegyközség területén változó

a kép a rothadás tekintetében, ugyanis mindazok kedvezõbb helyzetben vannak, akiknek a birtoka szellõsebb helyen található. A felsõbb fekvésû ültetvényeken kevésbé tapasztalható a jelenség a sok csapadék ellenére. Nagy Gergely hegybíró elmondása szerint a késõn érõ fajtáknál – olaszrizling, hárslevelû, rajnai rizling – jelenleg még semmi gond nem tapasztalható, a cukorfokról azonban még korai beszélni.

A szeptember közepén kezdõdõ szüretig még sok napsütéses órára van szükség, hogy a szõlõ elnyerhesse a megfelelõ cukorfokot.

Pécsi borvidék fõbb fajtáinak szüreti naptára

Szeptember eleje-közepe: Irsai Olivér, Muscat Ottonel, rajnai rizling

Szeptember közepe-vége: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Juhfark

Október eleje-közepe: Hárslevelû, olaszrizling

Október közepe-vége: Cirfandli

Villányi borvidék fõbb fajtáinak szüreti naptára

Szeptember eleje: Oportó, Csabagyöngye, rajnai rizling

Szeptember közepe: Pinot Noir, Zweigelt

Szeptember vége: Kékfrankos, Merlot

Október eleje-közepe: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, olaszrizling, rajnai rizling

Forrás:
Dunántúli Napló
http://www.dunantulinaplo.hu

Post Tags: #szüret

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Bordalfesztivál Pécsett idén is
NextContinue
Gróf Festetics és Tokaj Oriens borok eloször a 15. Budai Bor- és Pezsgofesztiválon!

©2002-2023. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press