Érdemes volt várni a szürettel
Jól járt, aki kivárt a szürettel a tokaji borvidéken, mert az elõzetes várakozással ellentétben egyes területeken mégis beaszúsodott a szõlõ. Ugyan kis mennyiségû, de rendkívül jó minõségû aszútermést szüretelhetnek ezekben a napokban azok a termelõk, akik korábban nem szedték le a szõlõt
A nagy szárazság miatt a bogyóhéj elvastagodott, magyarázta Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója a Kossuth Rádió Hajnal-táj címû mûsorában. A szõlõszemek töppedése magas mustfokról indult meg, így nagyon jó minõségû aszú készülhet majd. A szüretet elkezdték, az aszúszemeket egyesével szedik a tõkérõl, de magát a fürtöt még nem vágják le.
Az utóbbi idõben adtak le aszútermést a szõlõsgazdák az állami tulajdonú Tokaj Kereskedõház Zrt.-nek is, erõsítette meg Marczinkó Ferenc, a cég termelési igazgatója. Igaz – tette hozzá, ez a mennyiség szokottnak alig több mint egy százaléka. Tapasztalataik szerint a borvidék déli és középsõ részén alakultak ki a borkülönlegességek alapanyagául szolgáló aszúszemek a fürtökön.
Forrás:
Hirado.hu
http://www.hirado.hu