Elsõ profi Közép-európai Sommelier Bajnokság
[tn_2_bal.jpg] A kétnapos versenyen hat ország – Magyarország, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Románia (2 csapattal), Szlovákia – hét csapata, összesen 14 különbözõ munkahelyen dolgozó sommelier-je vett részt.
Az elõdöntõben tett tanulságos megmérettetés után a három legtöbb pontot elért versenyzõ, Románia, Lengyelország és a Cseh Köztársaság képviseletében jutottak tovább a döntõbe. Az elõdöntõben elért pontok, sorrendek a döntõben törlõdtek, így minden versenyzõ egyenlõ eséllyel indult.
A Bajnokságot lulia SCAVO nõi sommelier nyerte óriási szakmai fölénnyel, Románia képviseletében és a verseny gyõzteseként elnyerte és viselheti a „Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012” címet.
A második helyezett Pawel BIALECZKI lett Lengyelországból, míg a harmadik helyet Jakub PRIBYL szerezte meg a Cseh Köztársaság képviseletében.
Az elsõ három helyezett magas szakmai tudását és rátermettségét többéves külföldi éttermi gyakorlattal alapozta meg.
Hazánkat Varga Norbert sommelier és Takács Alexandrosz sommelier képviselték.
A díjakat és különdíjakat Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, egyben a nemzetközi zsûri elnöke, és a Friss Víz különdíját Leitner László ügyvezetõ igazgató adta át.
A bajnokság ideje alatti kötetlen szakmai megbeszéléseken a résztvevõ delegációk vezetõi reményüket fejezték ki, hogy a sommelier szakma közép-európai presztizsét növelve ezentúl minden évben, de legalább kétévente megrendezik a profi KÖZÉP-EURÓPAI SOMMELIER BAJNOKSÁGOT, mintegy új hagyományt indítva útjára.
[tn_3_kozep.jpg]
A kétnapos verseny elsõdleges célja a közép-európai országok sommelier-jeinek szakmai tapasztalatcseréje, és fõként nemzetközi versenyzési rutinjának fejlesztése volt egy rangos bajnokság keretei között.
A versenyen és a kísérõ rendezvényeken húsznál is több magyar borászat legszebb boraival és pezsgõivel ismerkedhettek meg a külföldi versenyzõk és az érdeklõdõ közönség, és egyes borászokkal személyes találkozásra is lehetõség nyílt.
A kétfordulós verseny hivatalos nyelve az angol volt.
Az elõdöntõt követõ Gálavacsora menüsorát a Magyar Sommelier Szövetség tagjai mintegy harminc órás egyeztetés és próbakóstolás után véglegesítették a dunakiliti Diamant hotel két elkötelezett séfjével. Ezúttal rendhagyóan a borokhoz társították az ételeket és nem fordítva.
A Gálavacsorán a kimondottan magyar, illetve kárpát-medencei szõlõfajtákból készült borok kerültek bemutatásra hagyományos, de egyben újrafogalmazott magyar ételekkel párosítva.
A szervezõk még arra is odafigyeltek, hogy az elõdöntõt és a döntõt megelõzõ ételek neutrális ízvilágot képviseljenek, kerülve a túlzott fûszerezést, hogy az nehogy kedvezõtlenül befolyásolja a versenyzõk ízérzékelési képességét a Bajnokság során.
A döntõt megelõzõen a külföldi és magyar résztvevõk megtekintették a Pannonhalmi Apátságot, majd annak pincéjében apátsági borokat kóstolhattak.
Az izgalom fokozása érdekében az elõdöntõ eredményének kihirdetésére csak közvetlenül a döntõ elõtti percekben került sor.
A közönség számára is nyilvános döntõben a versenyen szereplõ borokat és párlatokat a zárt „titokszobában” õrzött több tucat tételbõl a versenybírák közvetlenül az egyes versenyfordulók elõtt választották ki, így biztosítva a versenyzõk esélyegyenlõségét és a teljes titoktartást.
A döntõn résztvevõ három versenyzõre több feladat megoldása várt: egy erre a célra berendezett éttermi térben pezsgõt kínáltak, majd vörösbort dekantáltak a vendégeknek egy szakmailag elvárt protokoll szerint. Ezután egy adott ételsorhoz komplett italsort kínáltak kávéval és szivarral kiegészítve. A legnehezebb feladatnak az elsõsorban közép-európai borokból álló hibás borlap kijavítása bizonyult, a borlapon ugyanis többek között a pincészet, a termõhely vagy az évjárat megnevezését kellett korrigálni.
Ezt követõen a versenyzõk három borról adtak részletes leírást a szõlõfajta, évjárat és termõhely megnevezésével, továbbá 5 párlatot kell felismerniük illat- és ízjegyeik alapján egy, a párlat színét elfedõ, fekete pohárból. Minden feladat megoldása megadott idõkereten belül történt.
[tn_4_kozep.jpg]
A Bajnokság leglátványosabb pontjának a közös „meglepetés” feladat bizonyult, melynek során a versenyzõknek egy „magnum” (azaz másfél literes) pezsgõs palackból kellett 13 poharat teletölteniük visszalépés nélkül oly módon, hogy minden pohárba ugyanakkora mennyiség jusson, és egyben a palack is teljesen kiürüljön. A döntõt követõen a külföldi és magyar vendégek ellátogattak a mosonmagyaróvári FUTURA élményközpontba, ahol a technikai csodák láttán pillanatok alatt elfeledkeztek a két napot végigkísérõ versenydrukkról. Majd a vacsorával egyidejûleg, a Bajnokság támogatóinak köszönhetõen ismét magyar borokat, pezsgõket és pálinkákat kóstolhattak.
A Bajnokság kiváló lehetõséget nyújtott arra, hogy a szervezõk a termelõkkel karöltve bemutassák ezen magyar termékeket a külföldi sommelier-k és szakmai újságírók számára.
A rendezvényen a borok mellett egy különleges magyar víz, a szigetközi Friss Víz is bemutatásra került – a maga természetességével.
Az elsõ profi Közép-Európai Sommelier Bajnokság a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Igazgatósága pályázati támogatásával valósult meg.