Elsõ Budapesti Pálinka Fesztivál
Idén elsõ ízben kerül megrendezésre a Budapesti Pálinka Fesztivál, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a pálinka egyedi értékeire, valamint arra, hogy a magyar kultúra része, hungarikum.
Más országok kitûnõ párlatai sem vetélkedhetnek az itthoni pálinka minõségével, ízével, elõállítási technológiájának igényességével, mely köszönhetõ a Kárpát medence kiváló adottságainak, a magas színvonalú gyümölcstermesztésnek és szakszerû feldolgozásnak.
A pálinka magában hordozza a gyümölcs zamatát és alkotójának ízlésvilágát, szakmaiságát. Fogyasztásakor tiszta, gyümölcsre jellemzõ, virágos, fûszeres illatok valamint karakteres, harmonikus és hosszantartó gyümölcsös ízek varázsolhatók elõ. Ez mutatja rendkívüliségét, amelyrõl a május 5-e és 7-e között zajló fesztiválon meggyõzõdhetnek az érdeklõdõ gurmanok.
Az elsõ Budapesti Pálinka Fesztivál szervezõje a Magyar Pálinka Marketing Kht, amely azzal a céllal alakult, hogy népszerûsítse a magyar minõségi pálinkát a hazai és a külföldi fogyasztók körében. Az igényes pálinkafogyasztást terjeszteni kívánó eseményükön a közönség az õstermelõk jeles italait kóstolhatja és vásárolhatja meg. A kilátogatók Magyarország több tájegységérõl származó ital ízvilágával is megismerkedhetnek.
2002. július elseje óta – ekkortól hatályos a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó törvénye – pálinkának kizárólag a Magyarországon, teljes egészében gyümölcsbõl készült párlatot lehet nevezni, melynek következtében az Európai Unió elfogadta a pálinka név kizárólagos magyar használatát.
A pálinka megítélése és valódi értéke között óriási a különbség. Ennek oka, hogy 2002. július 1-je elõtt minden kommersz szeszesitalt pálinkának lehetett nevezni. A fesztiválon termékeiket kizárólag õstermelõk mutatják be, akik nagy szaktudással rendelkeznek, és közülük sokan a tavalyi évben megrendezett Közép-európai pálinkaversenyen (Destillata-Ausztria) kiemelkedõ eredményeket értek el. Összességében 24 érmet söpörtek be a magyar termelõk, mely egyértelmûen azt bizonyítja, hogy a hazánkban elõállított pálinka a nemzetközi igényeknek is maximálisan megfelel.
A Budapesti Pálinka Fesztivál célja, hogy a pálinkára, mint történelmi értékre felhívja a figyelmet, mivel a pálinka sok évszázados múltra tekint vissza a magyar gasztronómiában, készítését és fogyasztását több mint 500 éve írásos emlék õrzi.
A pálinkafesztivál szervezõinek eltökélt szándéka az is, hogy a fogyasztásban élõ tévhiteket eloszlassák, felhívják a figyelmet a minõségi és a kommersz italok közötti különbségre, és hogy elmozdítsák a mai fogyasztási szokásokat a minõségi magyar pálinka irányába.
Az esemény a Deák téri templom háta mögött lebontott bazársor helyén kialakított Városháza parkban kerül megrendezésre. Az 1000 forintos belépõjegybõl 500 forint értékben fogyaszthatnak az ínyencek. A belépõ mellé egy ajándék kóstolópohár is jár.
Jó pálinkához elengedhetetlen az igényes zene. A fesztivál programjában jazz, pop és folk zenekarok egyaránt szerepelnek. Fellép többek között a Váczi Eszter Quartett, Pély Barna, Kozma Orsi és zenekara, Gál Csaba Boogie, a Téka és a Makám.
Egy „Pálinkás jó reggel(t)!” után érdemes felkerekedni és kilátogatni az elsõ Budapesti Pálinka Fesztiválra!
Kapcsolódó weboldal