Elõször vizsgálták a vörösbor direkt hatását szívsejtekre
Magas vérnyomás vagy a szívelégtelenség miatt a szív bizonyos sejtjeinek (az ún. fibroblasztoknak) túlmûködése jöhet létre. Ilyenkor ezek a sejtek a normálisnál nagyobb mennyiségû rostszerû vázfehérjét (kollagént) termelnek, amely a szívizomszövet fontos szerkezeti eleme. Ezen az állapot, az ún. fibrózis során a szívizomszövet megmerevedik, megkeményedik, és nem képes a vért hatékonyan az erekbe pumpálni.
A vörösborban természetes módon megtalálható rezveratrol nevû molekula erõs antioxidáns (azaz hatékonyan semlegesíti a sejtekre káros agresszív molekulákat, az ún. szabadgyököket), de korábbi kísérletek alapján számos egyéb biológiai hatása is van. Ilyen többek között a gyulladásgátló hatás, a vérrögök kialakulásának megakadályozása, a nitrogénmonoxid-termelés fokozása, az érfalakra ettõl függetlenül is kifejtett értágító hatás, a koleszterinszint csökkentése, sõt a daganatellenes hatás (pl. kísérletekben leukémiasejtek szelektív ölése-gátlása).
A rezveratrol elõnyös tulajdonságai most újabb területen nyertek bizonyítást. Az Ohio Állami Egyetem (USA) kutatói legutóbbi kísérleteik során azt tapasztalták, hogy ha patkányok szívének fibroblasztjait rezveratrollal kezelik, gátolható a fibrózis kialakulása.
Magas vérnyomás és szívelégtelenség esetében nagymértékben kezd el termelõdni az angiotenzin II hormon, ezzel próbálja meg a szervezet a szívet ért károsodást helyrehozni. A hormon azonban a szív fibroblasztjait is túlmûködésre készteti, így végeredményként fibrózis alakulhat ki. A kísérletek eredménye szerint a rezveratrol az angiotenzin hatását gátolja.
A kutatók elsõként vizsgálták az értékes hatóanyagnak a szívsejtekre közvetlen módon gyakorolt hatását. A patkány-szívsejteket rezveratrollal elõkezelték, majd fokozatosan angiotenzin II-t adagoltak a sejtekhez. Azt tapasztalták, hogy a rezveratrol hatására a hormon nem tudta kifejteni káros hatásait, vagyis a szív fibroblasztjai nem kezdtek el kórosan növekedni, valamint nem alakultak át miofibroblasztokká, vagyis olyan sejtekké, melyek képesek a kollagént nagy mennyiségben termelni.
Azt nem tudni pontosan, milyen mennyiségû rezveratrol szükséges a jótékony hatás eléréséhez, hiszen a szõlõk antioxidáns-tartalma függ a szõlõfajtától és a szüretelés idejétõl is. Az azonban bizonyos, hogy a mértéktartó borfogyasztás (személytõl függõen napi 1,5-3 deciliter) nem káros, hiszen a rezveratrol minden vörösborfajtában megtalálható. A mértéktelen fogyasztás azonban (fõleg cigarettával együtt) éppen ellentétes hatást ér el: növeli a szívinfarktus, a szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos megbetegedések (fõképp a máj- és szájüregi daganatok), valamint egyéb májbetegségek és az idegrendszer károsodásának esélyét.
Forrás:
[origo]
http://www.origo.hu