Elhunyt Bussay László
Hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Bussay László, írta a Tumblr-en a Cink fõszerkesztõje, Gazda Albert. Bussay László a Zala megyei Csörnyeföldön alapította meg pincészetét, kezdetben hobbiból, háziorvosi munkája mellett.
Bussay László Szigetváron töltötte a gyerekkorát, majd Pécsen diplomázott. Onnan került 1987-ben Muraszemenyére, ahol öt falunak lett a háziorvosa. Az orvos nem sokkal késõbb elhatározta, hogy bort készít, és megmutatja, milyenek a zalai borok.
A zalai borok országos ismertsége neki köszönhetõ. Bussay pincészetében 6,5 hektáron gazdálkodott, fõként fehérborokat készített, de pinot noirt és a ritkaságnak számító hazai fajtát, csókaszõlõt is készített. Bussaynak Kerkaborum néven közös pincészete volt a szekszárdi Heimann Zoltánnal és harmadik társukkal, Sz. Kis Lászlóval.
Az orvos-borász Bussay munkáját több címmel ismerték el: Zala megye díszpolgára volt, 2013. március 15-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át kiváló kistermelõi tevékenysége, a hazai borkultúra fejlesztése, a zalai borvidék itthon és külföldön történõ népszerûsítése érdekében végzett munkája elismeréseként.
Forrás:
Mandiner.bor
http://bor.mandiner.hu