Egyperces interjú: Chilében is elismerik az egri bort
A napokban hazánkba látogatott Santiago Meza karmester ittjártakor nem mulasztotta el megkóstolni a tokaji és egri nedûket, amelyek nagy hatást tettek rá. Milyen a borkultúra Chilében? – Nagyon hasonló a két kultúra ízlés- és érzésvilága. Mindkét ország bor nagyhatalomnak számít. Alkalmam nyílt megismerkedni az egri borokkal: mások, mint a hazaiak, otthon testes, nehéz nedûket fogyasztunk, s szûkebb a fajtaválaszték is. Csodálkoztam azon, hogy Egerben mennyire kötõdnek az itt élõk a borhoz, szinte mindenkinek van szõlõje, irigylem is õket. Mely borok ízlettek leginkább? – Magyarországon újdonság volt a friss, gyümölcsös, üde íz. Tokajban az aszú, Egerben a Pinot noir tett rám mély benyomást, ám a legérdekesebb a menoir, korábban nem ismert zamatvilágot fedeztem fel. Neruda verset is írt a Bikavérrõl… – Igen, a költõ hosszú idõt töltött itt, barátja volt a boroknak, a jó ételeknek. Ráérzett a különleges kincsekre. Így született meg a könyve is, emléket állítva Magyarország gasztronómiájának, borainak. A két ország hasonló alapanyagokkal dolgozik, ámbár a chilei konyhában nagy szerepet játszik a tenger, s annak gyümölcsei. Minõségi különbséget nem lehet tenni a két gasztrokultúra között.
Forrás:
Heves Megyei Hírlap Online
http://www.heol.hu