Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked!
A Tokaj Vinum Hunagricum Egyesület kilenc állomásból álló országos roadshow-t szervez Hegyalja tíz éves világörökségi státuszának jubileumán.
Tokaj-Hegyalja kulturális, természeti, szõlõtermesztési és borkészítési öröksége 2002 óta az UNESCO által odaítélt Világörökség része. A talán legismertebb hazai borvidék népszerûsítését zászlajára tûzõ programsorozat elõadások, kóstolók és kiállítás formájában mutatja be az egyetemi és fõiskolai hallgatóknak azt a gazdagságot és kultúrát, amelyet Hegyalja ma jelent.
Az egyesület célja, hogy azon fiatal felnõtt értelmiségi réteg számára is vonzóvá, és a mindennapok részévé tegye a tokajit, akik eddig csak az „ünnepek boraként” gondoltak erre korábban. Az egyesület szeretné minél több érdeklõdõvel megismertetni a kulturált borfogyasztás alapjait. Az elõadássorozat fontos célja, hogy a fiatalabb generációt közelebb hozza a hagyományos tokaji borokhoz.
Az elõadások és a kóstolók lehetõséget nyújtanak a fiatalok számára, hogy megismerjék a borvidék engedélyezett fajtáit, borstílusait, a tokaji borok szerepét a gasztronómiában. Fontos, hogy a fiatal értelmiség számára is megismerhetõ legyen az hagyaték, amely gyakran apáról-fiúra szállva, több száz éve alatt egymásra épülõ tudásból rakodott össze, s nagyon fontos részét képezi az általános emberi kultúrának és tudásnak.
A roadshow kereti között arra is lehetõség nyílik, hogy a fiatalok megismerkedjenek azokkal a modernebb, frissebb száraz borokkal is, amelyek ma már Hegyalja kínálatának fontos részét képezik.
A Tokajvinum Hungaricum Egyesület a hagyományos tokaji borstílus megõrzése és fenntartása érdekében alakult meg 2004. március 18-án. Az egyesület tagjai olyan Tokaj-hegyaljai pincészetek, amelynek borkészítési filozófiája a több száz éves hagyományos módszereken alapul.
Az összefogás célja a tokaji borok hungaricum jellegének és a magyar tulajdonba tartozásnak a hangsúlyozása. Az egyesület tagjai kisebb, magyar családi tulajdonban lévõ pincészetek, amelyek felkérésére az egyesülethez csatlakozott a nemzeti tulajdonban lévõ Tokaj Kereskedõház is. Legfõbb céljuk a klasszikus tokaji borkülönlegességek, így a szamorodni és az aszú borok védelme. A borvidék páratlan adottságai olyan borok készítését teszik lehetõvé, amelyeket sehol máshol a világon nem lehet elkészíteni.
A Tokajvinum Hungaricum Egyesület tagjai:
Babits Pincészet, Bene Pincészet, Bodnár Pincészet, Götz Pincészet, Kiss Pincészet, Monyók Pincészet, Ráski Pincészet, Sajgó Pincészet, Szilágyi Pincészet, Tokaj Kereskedõház
Az elõadások helyszínei:
Budapest – Corvinus Egyetem; Budapest – Mûszaki Egyetem; Budapest – Budapesti Gazdasági Fõsikola; Budapest – ELTE; Nyíregyháza – Nyíregyházi Fõiskola; Miskolc – Miskolci Egyetem; Pécs – Pécsi Tudományegyetem; Szeged – Szegedi Tudományegyetem; Gyõr – Széchenyi István Egyetem