Egy nagy tokaji évjárat kóstolója
Sokan az 1999-es évet tartják a nagy klasszikus tokaji évjáratok egyik legjobbjának, de a szakértõk egyetértenek abban, hogy 2005 ott van szorosan a nyomában. A 2005-ös borok a tokaji speciális érlelési eljárásának köszönhetõen valamikor a nyáron kerülhetnek elõször a boltok polcaira, de azt talán csak évtizedek múlva lehet eldönteni, hogy ez az évjárat elérte, vagy meghaladta az 1999-es csúcsminõséget – véli Molnár Péter, a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke.
Az Egyesület tagjai, a borszakma és a fogyasztók április 25-én tesznek kísérletet arra, hogy az eddig a pincékben érlelõdõ borokat értékeljék, és összevessék a minõséget az elmúlt évek legjobb boraival. Az eseményen a régió minõségi borkészítésében meghatározó szerepet játszó pincészeteket tömörítõ Tokaj Reneszánsz Egyesület tagjai 46 bort mutatnak be délelõtt a sajtó, délután 3 órától pedig a széles nyilvánosság és a szakma számára a Gerbeaud ház Átrium termében.
Nem úgy indult az év, hogy kitûnõ lesz a termés – emlékszik vissza 2005-re Molnár Péter. Május elején özönvízszerû esõk áztatták a borvidéket, az alapvetõen hûvös és csapadékos nyáron a gombás betegségek ellen kellett küzdeni. A hosszú vénasszonyok nyara azonban visszahozta a reményeket. A szép idõ egészen november közepéig tartott, így többszöri aszúszem válogatásra volt lehetõség. A szemek húsa krémes, lekvárszerû lett, aszalt kajszibarack és füge aromákkal.
A jó termés, a kitûnõ aszúk mellett gyönyörû eszenciákat eredményezett: mézszerû, sûrû, elképesztõen magas beltartalommal, és az évjáratra jellemzõ egyenes, hosszú savakkal.
A Tokaj Reneszánsz Egyesület minden évben megrendezi a tokaji borok aktuális évjárat bemutatóját a budapesti közönségnek. Az egyesület a kiváló és garantált minõségû Tokaji Nagy Bor védelméért és képviseletéért jött létre 1995-ben. Céljait a tokaji hagyományok tiszteletben tartásával, valamint az elsõrangú borok elõállítására képes tokaji borvidék adottságainak ápolásával és megõrzésével kívánja elérni. Az egyesület fennállása óta a tokaj-hegyaljai és magyar borászat úttörõ és mértékadó, bel- és külföldön egyaránt elismert szakmai szervezetévé nõtte ki magát. Tagjai a minõség iránt elkötelezett pincészetek és termelõk, meghatározók a magas minõségû tokaji borok exportjában.