Eger, Mátraalja: Jó az évjárat, magas a cukorfok
Ha az idõjárás engedi, a hét végén befejezõdik a szüret az egri borvidéken – mondta Varga Sándor, a hegyközségi tanács titkára. Már csak a cabernet sauvignont, a cabernet francot, valamint helyenként a kékfrankost és az olaszrizlinget szedik. Az átlagtermés 8-11 tonna hektáronként, ami valamivel több a tavalyitól. A 18-20 fokos mustok csaknem azonosak az elmúlt évben szüreteltekkel.
A borvidéken a termelõktõl kizárólag származási bizonyítvány alapján vásárolják fel a szõlõt. A hegyközségek folyamatosan adják ki a tanúsítványokat, amelyek a fajtákra és a területre szólnak. Az okiratokat november 30-ig szerezhetik be az érintettek. A szüret eddig zavartalanul haladt, a felvásárlási árak a tavalyitól magasabbak. A fehér szõlõknél 25-30 százalékkal, fajtáktól és minõségtõl függõen. A kék szõlõknél viszont a tavalyival azonos mértékûek, esetleg 5-10 százalékkal magasabbak. A felvásárlók igyekeztek – a törvényi elõírás alapján – tartani a 30 napos fizetési határidõt, de ez nem mindig sikerült.
utolsó napjaihoz érkezett a szüret a mátraaljai borvidéken is – erõsítette meg dr. Nyilas János, a hegyközségi tanács elnöke. Már csak a cabernetet, illetve a saszlát szedik. A szõlõ átlagtermése lényegesen magasabb a tavalyinál, hektáronként 9-10 tonna. A termelõk a minõséggel is elégedettek, s bíznak abban, hogy kiváló borokat érlelhetnek, amelyeket a piac is értékel majd.
Az idén a felvásárlási árak is emelkedtek a Mátraalján. A fehér szõlõk kilójáért 25-30 százalékkal többet fizetnek, mint 2002-ben, a kék szõlõk ára viszont ennél kisebb arányban növekedett. Dr. Nyilas János arra is utalt, hogy a fizetési feltételek kedvezõbben alakultak a tavalyitól. Néhány felvásárlót kivéve 30 napon belül átadták a szõlõk ellenértékét. Ennek, valamint a jó évjáratnak is köszönhetõ, hogy a termelõk elégedettebbek, mint egy esztendõvel korábban voltak.
Forrás:
Heves Megyei Hírlap
http://www.hevesmegyeihirlap.hu