Dûlõre jutottak a szekszárdi borászok
A megállapodást közel kétórás vita után Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke, Herrné Szabadi Judit, a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója, Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidéki hegyközségi tanácsának elnöke, Kõvári László, az önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke, valamint hét borász – köztük Vesztergombi József, Takler Ferenc és Vida Péter – írta alá.
Heimann Zoltán az aláírást megelõzõen elmondta: a következõ öt évben évente százezer palack szekszárdi kadarkát, kékfrankost és bikavért terveznek elsõsorban hazai piacra vinni. Az elképzelések szerint a kadarkát legalább 2000, a kékfrankost legkevesebb 3000, a bikavért pedig 3500 forintos palackonkénti áron kínálnák. A legkisebb mennyiség, amellyel egy borász részt vesz a közös megjelenésben, ezer palack lehet.
A most elfogadott palackforma a burgundi borok tradicionális megjelenésére hasonlít, a szekszárdi változaton szalagvonalban lesz olvasható a Szekszárd név, és feltüntetik a város címerét is.
A megállapodás szerint a tételekrõl az ilyen bort forgalmazó borászok vakkóstolással, 75 százalékos többséggel döntenek majd, és lehetõséget adnak az utólagos analitikai ellenõrzésre is. Az a borász, aki nem az elfogadott bort palackozza, öt évig nem forgalmazhatja az egységes szekszárdi bort.
Eszterbauer János az MTI-nek elmondta: a szekszárdi borok piaci részesedésének növekedését várják a most elfogadott megállapodástól, amelyhez várhatóan többen csatlakoznak majd. Megjegyezte azt is, hogy az egységes megjelenés mögött szigorú minõségvédelmi rendszert alakítanak ki.
Heimann Zoltán közlése szerint jelenleg közel tízmillió palack szekszárdi bor kerül elsõsorban magyar piacra; a palackos szekszárdi borok aránya az utóbbi évben megkétszerezõdött. Mint mondta, a magyar borvidékek közül eddig a tokaji jelent meg egységes palackkal, a többi borvidék még adós ezzel.
A hegyközségi tanács elnöke elmondta azt is, hogy az idén az átlagosnál 20-30 százalékkal kevesebb, de jó minõségû termésre számítanak a történelmi borvidéken. Új jelenség, hogy a fürtökön eltérõ a szemek érettsége, a savak ugyanakkor megmaradtak, és a cukortartalom sem olyan magas, mint a korábbi években – tette hozzá.
Forrás:
mixonline
http://www.mixonline.hu