Drágítanák az importbort
A borágazat fejlesztésért felelõs miniszteri biztos szerint hatékony eszköz lenne egy regisztrációs díj bevezetése, amely nem csupán adminisztratív úton nehezítené az importot, hanem elvenné a nepperek profitját is, így már nem érné meg ebben az üzletágban tevékenykedniük.
Jelezte: a hagyományos borhamisítást – amikor vegyszerek segítségével állítanak elõ bornak nevezett szeszes italt – többféle új módszer is felváltotta, például az olasz borokkal való ügyeskedés. Kiss szerint a borászok már korábban is jelezték, hogy az olcsó import letöri a belföldi árakat. A behozott olasz bor nagy része feketén kerül az országba, és információk szerint ennek a jelentõs hányadát hamisításra használják fel.
Az olasz bor esetenként magyarként kerül forgalomba. Erre utal az is, hogy az olasz statisztikai hivatal vonatkozó adatai rendre jelentõsen eltérnek a magyarországi nyilvántartástól. Ez a mennyiség tisztázatlan eredetû borként jelenik meg a magyar piacon – hívta fel a figyelmet Kiss.
A miniszteri biztos kiemelte: Magyarország a szõlõ- és bortermelés területén nem szorul behozatalra, mégis több százezer hektoliter bor érkezik Olaszországból, ami elérheti a belföldi bortermelés 10 százalékát is. Az import nagy része folyóborként lépi át a magyar határt, vagyis belföldön palackozzák. Ez önmagában még nem jogellenes, csupán fel kell tüntetni a címkén, hogy más országból származik a termék. Vagy pedig a magyar borokkal történt házasítás esetén azt kell a címkére írni, hogy a termék az EU-ból származó borok keveréke, és így lehet eladni.
Több esetben azonban a címkén olvasható információ félrevezeti a vásárlókat. A palackozó magyar borként akarja eladni az olasz – minõségben nem feltétlenül gyengébb – terméket, vagy nem tünteti fel, hogy keverékrõl van szó.
Olaszországban több jól gépesített, nagyüzemi ültetvény mûködik, amelyek korábban az EU által támogatott lepárlásra termeltek, tehát nem a minõség, hanem a mennyiség számított. A támogatási rendszer átalakulásával azonban az addig lepárolt bormennyiség felszabadult, ez magyarázza, hogy manapság az olaszok akár házhoz is szállítják a literenként 80 forintnak megfelelõ árú folyóbort. Eközben Magyarországon egy liter bor átlagos önköltségi ára 110-120 forint. A miniszteri biztos úgy vélekedett, az olaszok borok alacsony ára valószínûleg azzal is magyarázható, hogy „nem minden esetben az uniós borjog szigorú betartásával” készül a termék. Ezt a gyanút azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai egyelõre nem igazolták – jegyezte meg a miniszteri biztos.
A Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többször folytatott közös országos akciót, amelynek során ellenõrizték – és a jövõben is ellenõrizni fogják – azokat a cégeket, amelyek nagy mennyiségben importálnak olasz bort. Ha már úgynevezett védõvámokkal nem védhetõ a magyar piac – hiszen az áru az EU-ban szabadon áramlik -, fontos lenne, hogy legalább azok a vállalkozók kiszûrhetõk legyenek, akik hamisításra használják az olasz bort.
Forrás:
Napi.hu
http://www.napi.hu