Destillata 2006: magyar pálinka és likõr sikerek
Idén is eredményesen szerepeltek a hazai pálinkafõzdék a Destillatán: Magyarország bronzérmes lett az összesítésben. A Bécsben megrendezett versenyen elõször tartottak likõr-megméretést is, ahol az Agárdi Bencés likõrjei ezüstérmesek lettek. A párlatok legnagyobb közép-európai versenyén, amelyen összesen 143 fõzde, mintegy 1300 terméke vett részt, az Agárdi Pálinkafõzde az érmék mellett – az összes magyar indulót megelõzve – harmadik alkalommal nyerte el a Nemzetgyõztes címet. A györkönyi Vitalis Kft. 3 pálinkája lett érmes, amelybõl Irsai Olivérjét az Év Pálinkájává választották, de eredményesen szerepelt a Zwack Unicum (8 érem), a Brill-Market és a Treffpunkt GAR 2000 Kft. (5-5 érem), a Miskolci Likõrgyár (3 érem), a Tarpa Tarpa (2 érem), valamint a Kökötö Kft. (1 érem) is.
Az 1992 óta, évente megrendezésre kerülõ Destillata a szakma legnagyobb közép-európai párlatversenye, amelyen kizárólag – cukor és aroma hozzáadása nélkül készült – 100%-os desztillátumok vehetnek részt. A 32 fõbõl álló nemzetközi szakmai zsûri idén 8 országból, 143 termelõ, mintegy 1300 párlatát értékelte, valamint elõször került sor likõrök díjazására is.
Magyarországról 9 fõzde közel 70 termékkel nevezett, amelybõl 40 került dobogós helyre (Az Év Pálinkája, 3 arany, 21 ezüst, 15 bronz). Szõlõpárlat kategóriában Az Év Pálinkája a 3 érmet nyert györkönyi Vitalis Kft. Irsai Olivérje lett. Az Agárdi Pálinkafõzde idén 15 párlattal vett részt a neves versenyen, amelybõl – a legeredményesebb hazai indulóként – 13 díjat hozott el. Sikeresen szerepelt a Zwack Unicum (8 érem), a Brill-Market és a Treffpunkt GAR 2000 Kft. (5-5 érem), a Miskolci Likõrgyár (3 érem), a Tarpa Tarpa (2 érem), valamint a Kökötö Kft. (1 érem) is.
„Magyarország dobogós Destillata eredményei évrõl-évre bizonyítják, hogy a magyar pálinka méltán szerepel elõkelõ helyen a nemzetközi ranglistán, hiszen megfelel minden kifinomult igénynek és szigorú minõségi elõírásnak. A pálinkafogyasztás és pálinkafõzés, valamint a Destillata egyre nagyobb magyarországi népszerûségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a magyar nevezõk számának és versenykedvének folyamatos növekedése” – mondta Wolfgang Lucas, a verseny szervezõbizottságának elnöke.
A Destillata elsõ likõr-megméretése ugyancsak jó eredményt hozott: az Agárdi Pálinkafõzde Bencés likõrjei ezüstérmesek lettek (Meggylikõr, Gyógynövénylikõr), mindemellett – immáron hagyományosan – harmadik alkalommal hozhatták el a Nemzetgyõztes címet. A 2002-ben létrejött cég alapítói a hazai pálinka minõségének javítását, nemzetközi ismertségének és elismertségének növelését tûzték ki célul. Az évszázados hagyományok megõrzése mellett a vállalkozás a kulturált alkoholfogyasztás térnyerését és a fogyasztói igények formálását is fontos feladatának tekinti.
„A jó pálinka nem csupán a méltán hírneves hungarikumok sorát gyarapítja: fogyasztása feledhetetlen élményt ígérõ felfedezõút az ízek és illatok világába. Az Agárdi Pálinkafõzde valami egészen újszerût hozott létre a hazai gasztronómiában, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, akárcsak a Bencés likõrök sikereire. Az Agárdi már tervezi a termékcsalád bõvítését, azonban a fõ hangsúly továbbra is a pálinkán marad” – mondta Vértes Tibor fõzõmester, az Agárdi Pálinkafõzde egyik alapítója.
Kóstolás és díjazás
A kóstolás során a bírák négy fõ szempont alapján értékelik a párlatokat: az illat tisztasága (technológiai tisztaság: a terméknek elõ- és utópárlattól, valamint egyéb erjesztésbõl, alapanyagból adódó hibától mentesnek kell lennie), a gyümölcs karaktere (a terméknek a nevezés során megadott gyümölcsjegyeket és fajtajelleget tisztán, jellegzetesen kell tükröznie), az íz tisztasága (az egyik legkomplexebb pont, ahol a termék garaton történõ viselkedését értékelik, ez magába foglalja az íz tisztaságát, a termék zamatát és az összbenyomást), valamint a harmónia (a kóstoló összbenyomását érzékelteti, vagyis milyen élvezeti értéket nyújt a párlat a fogyasztójának).
A nevezett párlatok (próbák) a kóstolást megelõzõen analitikai vizsgálaton esnek át, ahol azt ellenõrzik, hogy az ízharmonizáció fokozása érdekében a nevezõk nem adtak-e cukrot a párlatukhoz. A pozitív próbákat kizárják a versenybõl. Minden párlat két, egymástól függetlenül dolgozó kóstolóbizottság elé kerül értékelésre. Az aranyérmet nyert termékek közül újrakóstolással kategóriánként választják ki az év legjobb párlatait – idén összesen 36 ilyen díjat osztottak ki. Nemzetgyõztes címmel a versenyre legalább 5 nevezõ fõzdével és legalább 20 nevezett termékkel induló ország legjobb fõzdéje jutalmazható.
A Destillata 2006 magyar eredményei:
Agárdi Pálinkafõzde Kft. (Nemzetgyõztes, 2 arany, 6 ezüst, 5 bronz)
– aranyérem: Birs Pálinka 2005, Erdei Meggy Pálinka
– ezüstérem: Meggylikõr, Gyógynövénylikõr, Körte Pálinka, Szilva Pálinka, Szilva Pálinka Barrique, Cigánymeggy Pálinka
– bronzérem: Cabernet Franc Törköly Pálinka, Vadszeder Pálinka, Keserûlikõr, Érlelt Alma Pálinka
Zwack Unicum Rt. (1 arany, 3 ezüst, 4 bronz)
– aranyérem: Erdei Szeder
– ezüstérem: Birs, Fekete Ribizke, Tokaji Aszútörköly
– bronzérem: Szomolyai Cseresznye, Bodza, Fehér Eper, Birs
Brill-Market Kft. (4 ezüst, 1 bronz)
– ezüstérem: Meggy Pálinka, Törköly Pálinka Cabernet Franc Barrique, Õszibarack Pálinka, Törköly Pálinka Chardonnay
– bronzérem: Sárgabarack Pálinka
Treffpunkt GAR 2000 Kft. (2 ezüst, 3 bronz)
– ezüstérem: Alma – Topaz Pálinka, Törköly Pálinka Cabernet Franc
– bronzérem: Ringlószilva Pálinka, Meggy Pálinka, Alma – Mutsu Pálinka
Vitalis Kft. (Az Év Pálinkája, 2 ezüst)
– Az Év Pálinkája: Irsai Olivér szõlõpárlat
– ezüstérem: Törköly Pálinka, Vilmoskörte Pálinka
Miskolci Likõrgyár Rt. (2 ezüst, 1 bronz)
– ezüstérem: Birsalma Pálinka, Vadalma Pálinka
– bronzérem: Cigánymeggy Pálinka
Tarpa Tarpa (1 ezüst, 1 bronz)
– ezüstérem: Szatmári Szilvapálinka
– bronzérem: Kajszibarack Pálinka
Kökötö Kft. (1 ezüst)
– ezüstérem: Kékszõlõ Seprõpálinka
Korábban
Destillata 2006 2006-03-11