Dekantáló gép kapott innovációs díjat a CES-en
Már az is nagy kérdés, hogy mit keresett a CES-en, az meg végképp megválaszolhatatlan, hogy miként kaphatott innovációs díjat is: egy francia tervezõcég, a Constance Guisset néhány mérnöke találta ki és egy nates-i cég, a 10 Vins forgalmazza a D-Vine nevû készüléket.
A meglehetõsen egyszerû berendezésben annyi a high-tech, hogy a palackokra applikált chiprõl leolvassa, hogy milyen bort helyeztek bele. Az infó alapján megfelelõ hõmérsékletre hûti és levegõzteti (szép boros szakszóval dekantálja is), így a borkedvelõ optimális állapotban kortyolgathatja borát (kb másfél percig, mert ugye a pohárban lévõ ital szép lassan igazodik a környezete hõmérsékletéhez, és újabb levegõadaggal is találkozik).
De hogy ne legyen ennyire egyszerû
Az ötlet lényegében egy ügyes árukapcsolás. Van ugye a szerkezet, ami tartalmaz némi informatikai részt, hogy beazonosíthassa az üveget, és beállíthassa a hõfokot és a levegõztetést. És vannak hozzá az üvegek, pontosabban a csavarzáras, leginkább egy laboratóriumi kémcsõhöz hasonlító üvegkapszulák, amiket bele lehet helyezni a gépbe. Egy kapszula 10 cl, azaz lényegében egy pohárnyi bort tartalmaz.
A gépet meg kell rendelni, a 10 Vins oldala szerint pontom 500 euróért hozzájutunk, a spéci kapszulákat, melyek ára – tartalmuktól függõen – 2 és 16 euró között van. A spéci kivitelnek, az újrahasznosítható üvegkapszuláért és a csavarzárért, ami állítólag három évig biztosítja a bor állandó minõségét, meg az RFID chipért persze fizetni kell. A legdrágább, 16 eurós borhoz, a Château Beychevelle 2012-es Saint Julien Grand Cru Classéjához a Wine-Searcher szerint Franciaországban 60, Németországban is 56 euró körül juthatunk hozzá 75 cl-es palackban.
Forrás:
BITPORT
http://bitport.hu