Csúcsévjárat az idei balatoni bor
Légli Ottó, a Légli Szõlõ- és Bortermelõ Gazdaság vezetõje elmondta: az idei évjárat értékelését mindenképp az idõjárással kell kezdeni. Az aszályos, forró nyár és a korai szüret megnehezítette a borászok dolgát, mégis egészséges szõlõt szüretelhettek. A nagy nyárnak pedig a fajták közül voltak nyertesei és vesztesei is. Azok a fajták, amelyeknek illatos, ropogós és friss a boruk, nem kedvezett az idei nyár. A borok egyensúlya ugyanis a magas cukortartalom miatt eltolódott az alkohol irányába. Igaz, bizonyos fajtáknak ez kimondottan emeli az értékét. Légli szerint például az idei chardonnay ettõl lesz kiemelkedõ. Annak ellenére, hogy a szokottnál jóval magasabb, 14 százaléknál is nagyobb az alkoholtartalma ennek a bornak, jól iható, rendkívül harmonikus az idei évjárat.
Cziráki Imre, a balatonboglári borvidék hegyközségi tanácsának elnöke szerint: a borászok és a szõlõtermelõk egyaránt elégedettek lehettek az idén. A szõlõ felvásárlási ára és a gyümölcs minõsége is jobb volt, mint az elmúlt években. A borvidéken egyébként a tavalyinál nem csak jobb, de valamivel több szõlõ termett.
Konyári János, a balatonbog-lári St. Donatus Pincészet tulajdonosa elmondta: a megszokottól eltérõ idõjárás a kék szõlõnek és a vörösboroknak kimondottan kedvezett, ezért nagyon jó évet zárt a vörösborairól emlegetett pincészet.
Konyári János szerint ilyenkor év végén már majdnem pontosan meg lehet ítélni az évjáratot is, hiszen össze lehet hasonlítani azzal, hogy milyen volt ilyen idõtájt a többi. A tapasztalatok jók és nagy reményekre jogosítanak. A tavalyinál sokkal jobb az új bor, olyannyira, hogy a mostani állás szerint a 2000-eshez hasonlítják, azt pedig csúcsévjáratnak mondták a szakemberek.
Trunkó Ferenc, az év somogyi borásza szerint az elmúlt évben kezdõdött termésátlag-csökkenés jót tett a minõségnek. A Zöldvertelini sokkal szebb, mint tavaly és az olaszrizling is testesebb, zamatosabb a megszokottnál. Trunkó rendszerint jól sikerült házasításairól ismert, megítélése szerint azonban jövõre inkább a királyleánykájával tûnik majd ki. Ezt a fajtát szívesen népszerûsíti is. Az Erdélybõl honosított szõlõbõl ugyanis csak Magyarországon készítenek bort. Trunkó szerint idén ebbõl is jobbat, mint máskor.
Forrás:
Somogyi Hírlap
http://www.somogyihirlap.hu