Csõdöt jelenthet a borász szakma
A Budai Várban 220 magyar és külföldi pincészet boraiba lehet majd belekóstolni szerdától vasárnapig. De hiába a szervezõk igyekezete, az Európai Unió úgynevezett cukorreformja borzolja a kedélyeket. Ha a jövõ heti Európa parlamenti meghallgatáson elfogadják a javaslatot, miszerint a jövõben nem lehet cukrot tenni a mustba, akkor több száz kistermelõ és borászat szûnhet meg.
„Nagyon remélem, hogy pozitív irányba dõl el a dolog, és nem mondják azt, hogy nem használhatjuk, hanem igenis a lehetõség továbbra is megmarad” – mondta Feind Lajos borász.
Híradónk megkereste Tabajdi Csabát, az Európai Parlament mezõgazdasági bizottságának tagját, aki sokkal drasztikusabban fogalmazott.
„Az Európai Bizottságnak ez a döntése padlóra küldheti nemcsak a magyar, hanem az észak- franciaországi, a német, az osztrák, a szlovén, és a szlovák bortermelést egyaránt” – mondta Tabajdi Csaba.
Közép-Európában, tehát Magyarországon is, kontinentális éghajlat uralkodik, emiatt minden évben változó mennyiségû napsütés és csapadék éri a földet. Az éghajlat produkálta gyenge években a borászoknak plusz cukrot kell tenniük a mustba, hogy a fajtajellegnek megfelelõ cukorfokot elérjék. Azok a tagállamok, amelyeket negatívan érint a reform, összefogtak a déli tagországok javaslata ellen.
Hazánk egyik legkedveltebb vörösbora a Kadarka. De lehet, hogy ezt a nedût sem tudják jövõre elõállítani, mert mustjának 18 és feles cukorfokra van szüksége a megfelelõ erjedéshez. Ez azonban cukor hozzáadása nélkül Magyarországon szinte lehetetlen.
Forrás:
RTLKlub.hu
http://www.rtlklub.hu