Carmignano DOCG
A világhírû toszkán régió több alrégióra oszlik, nem csak a Chianti Classico borait lehet onnan kóstolni. Amint az lenni szokott, Carmignano települést öleli körül az azonos nevû régió, alig 16 km-re Firenzétõl. Ezen a területen már az etruszkok is mûveltek szõlõt.
Már a középkorban is a minõségi bortermelésrõl volt híres a régió. A „szokásos” Sangiovese fajta mellett már a XVIII. században elkezdték termeszteni a Cabernet sauvignont, sokkal korábban, mint ahogy az népszerûvé vált a „szupertoszkánok” korában. A 220 hektáros régióból 110 hektár 1975-ben kapta meg a DOC, majd 1990-ben a legmagasabb DOCG státuszt. A legkisebb, de legidõsebb DOCG-nek tekinthetõ.
A jelenlegi szabályozás szerint a DOCG borokat a következõ fajták alkothatják: minimum 50%-ban Sangiovese, 10-20%-ig Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, maximum 20%-ig Canaiolo Nero, maximum 5%-ig Mammolo and Colorino. Fehér fajtákat is lehet tenni a házasításhoz 10% erejéig, úgy mint Trebbiano és Malvasia.
Ha a bor legalább 3 évig érlelõdik, mielõtt a piacra kerülne, akkor lehet használni a Riserva nevet.
Ennek a nagynak igazán nem mondható borrégiónak a legjelentõsebb szereplõje a Capezzana pincészet, a maga 90 hektáros ültetvényével. A birtokot már 804-ben említik, mint olíva és bortermelõ terület. A pincészet fejlõdése azóta töretlen. Napjainkban a Bonacossi család készít szebbnél szebb borokat több száz év nyugalmával és tapasztalatával. Az elsõ Bonaccosi a reneszánsz korai szakaszában került birtokon belülre. Késõbb a Cantucci, Morelli és Franchetti családok kezébe került az uradalom, tõlük vásárolta meg a Contini Bonacossi a 20. század elején.
[tn_3_kozep.jpg]
Volt szerencsénk egy igazán izgalmas vertikális kóstolón részt venni, ahol a pincészet egyik nagy borának, a Villa di Capezzana Carmignanonak különbözõ évjáratait ismerhettük meg.
[tn_2_kozep.jpg]
Villa di Capezzana Carmignano DOCG 2007
80% sangiovese, 20% Cabernet sauvignon
Nagyhordós érlelés: 12 hónap
Intenzív mélyvörös szín, közepesen intenzív illatában szilva, cassis, és meglepõ módon levendula jelenik meg, némi mentával.
Komplex, vastag bor, közepes sav és alkoholtartalommal. Sok a tannin, ami viszont érett. Szilva, áfonya, fekete ribizli aromái kápráztatnak.
Villa di Capezzana Carmignano DOCG 2001
80% sangiovese, 20% Cabernet sauvignon
Nagyhordós érlelés: 12 hónap
Illata sokrétû, amiben fekete ribizli, áfonya, friss eper, cédrus, menta vezet. Érett, összetett bor lesimult tanninokkal. Szilva és eper aromák az ízben kiteljesednek. Hosszú lecsengésû bor. Még sok ideje van feljõdni.
Villa di Capezzana Carmignano DOCG 1995
80% sangiovese, 15% Cabernet sauvignon, 5%Canaiolo
Nagyhordós érlelés: 12 hónap
Mélyvörös szín. Zárkózottan nyit illatban, ami késõbb menta, kávé, karamell és még késõbb ibolya irányába mozdul. Érett, lekerekedett bor, ahol a tannin még mindig határozottan, de nem bántóan tapad. Hosszú utóízében megjelenik a szilvalekvár.
Villa di Capezzana Carmignano DOCG 1983
70% sangiovese, 15% Cabernet sauvignon, 5%Canaiolo, 10% egyéb fajták
Nagyhordós érlelés: 24 hónap
Téglavörös, érett szín. Illatban kevés animalitással nyit, amit késõbb felülír egy nagyon sokrétû illatvilág (a fekete ribizli, ibolya, levendula, menta, kávé és karamell, majd eperlekvár). Érett ízvilágát határozott tanninérzet jellemzi, aszalt szilva, eper, némi bõr édeskés karakterével. Komplex, sokrétû bor.
Villa di Capezzana Carmignano DOCG 1974
70% sangiovese, 15% Cabernet sauvignon, 5%Canaiolo, 10% egyéb fajták
Nagyhordós érlelés: 24 hónap
Téglavörös, érett szín. Illatban ibolya, csokoládé, gesztenyeméz, majd némi széna jelenik meg. Ízben a fentieket gomba és kávé aromája egészíti ki. Hosszú utóíz, még mindig fejlõdõ bor.
Villa di Capezzana Carmignano DOCG 1968
65% sangiovese, 10% Cabernet sauvignon, 15%Canaiolo, 10% egyéb fajták
Nagyhordós érlelés: 24 hónap
Téglavörös, érett szín. Rendkívül izgalmas, érett illata erdei gyümölcsökben gazdag, amit szilvalekvár és tejkaramell egészít ki. Ízben érett erdei gyümölcsök, kávé, tejkaramell, dió, mandula és egyéb csonthéjasok érett aromái. Tökéletes egyensúlyban és érettségben lévõ bor, még mindig fejlõdõ pályán. Az est sztárja!
Villa di Capezzana Carmignano DOCG 1931
70% sangiovese, 15% Cabernet sauvignon, 5%Canaiolo, 10% egyéb fajták
Nagyhordós érlelés: 30 hónap
Világos, narancsos szamorodnis szín. Illatában a portói borok jegyeit egészíti ki a narancs, csokoládék, aszalt eper, megsárgult õszi levelek buja illata. Ízében a narancs és a tejkaramell aromái uralkodnak, amit ananász (!), aszalt eper egészít ki. Összetett, komplex bor, ami tisztes korban van, de nem elöregedett, amit a tanninok, savak vitalitása is bizonyít.
Lényegesen kisebb területen (25 ha, amibõl 15 ha-t mûvelnek), de értékes borokat készít a Piaggia birtok, amelyet 1991-ben alapítottak. Ma Silvia Vanucci vezeti a birtokot.
Carmignano Riserva DOCG 2007
Sangiovese és a bordói fajták házasítása, amely 24 hónapot volt barriqueban. Intenzív rubinvörös szín. Érett gyümölcsök illatát egészíti ki a menta. Az alkohol igen intenzív, ami csökkenti az élvezeti értéket. Komoly test, intenzív és érett tanninokkal. Hosszú lecsengés.
Carmignano Il Sasso DOCG 2008
Ismét sangiovese és a bordói fajták házasítása, amely 6-12 hónapot volt barriqueban. Sokrétû illatában erdei gyümölcsök, menta, kakaó mutatkozik. Ízében testes, erõteljes, tüzes, komoly, egyensúlyos bor. Hosszú, nehezen felejthetõ lecsengés.
Poggio de’ Colli, IGT 2008
100% cabernet franc, ami 18 hónapot volt újhordóban. Mélyvörös szín, szinte fekete maggal. Menta, kávé, pörkölt illatok. Intenzív illat, mentás jegyekkel.
Nagy testû, lágy, érett tanninú bor, hatalmas potenciállal. Tömör, koncentrált bor. Mindenbõl sokat mutat.
[tn_4_kozep.jpg]