Cabernet Franc az idei Savaria Karnevál Bora – A média is zsûrizett
„Nem baj, ha lenyelem?” – kérdezte a csinos kollegina a felkészítõ szakembertõl, aki a borkóstolás és értékelés rejtelmeibe igyekezett röpke néhány perc alatt beavatni minket. Az igazi borbírák ugyanis, miután megtekintették, megszagolták, megízlelték a bort, kiköpik azt. Elõttünk is állt az asztalon egy erre alkalmas bögre, de az újságírók már csak ilyenek, ha valami jó kerül eléjük, azt mindenestül akarják.
Komoly szempontjai vannak a zsûrizésnek
De kezdjük az elején. A Savaria Történelmi Karnevál elmaradhatatlan kísérõprogramja a borverseny, ahol a szakemberek egyrészt minõsítik a benevezett borokat, másrészt megválasztják a karnevál borát, és kiadják a legjobb fehér és a legjobb vörösbornak járó díjakat. Az idén elõször médiadíjat is kap egy termelõ, ezért állt össze egy hétfõs, újságírókból álló zsûri, hogy megpróbáljunk egyezségre jutni abban, melyik bort tartjuk a legjobbnak.
Persze, miközben a szakmai zsûri már lázasan dolgozott, kaptunk egy rövid gyorstalpalót arról, hogyan is kell minõsíteni a borokat. Nemzetközi rendszer alapján dolgoztunk, ami százpontos értékelést jelent. Ebben pontozni kellett a bor színét, tisztaságát, aromájának (illatának) intenzitását, minõségét, tisztaságát, zamatának (ízének) hasonló szempontjait, plusz azt, mennyi ideig marad meg az íz szánkban.
Mindez pedig úgy történik, hogy szalvétába takart palackból töltenek kétujjnyit a borospohárba, közlik, milyen típusú és évjáratú a bor, aztán hajrá. Jól hangzik, de higgyék el, nem is olyan egyszerû néhány perc alatt tízféle bort végigkóstolni. Igaz, volt az asztalon ásványvíz, kenyér, de néhány korty után az ember úgy érzi, több íz- és szagélményt már nem tud befogadni. Nos, a valódi szakemberek ezért is köpik ki a bort, öblítik át szájukat közben vízzel, és tartanak idõnként szünetet.
Eltaláltuk a tömegízlést
Nem meglepõ, hogy a végén a borbírák elnézõ mosollyal fogadták zsûrizésünk eredményét, a biztonság kedvéért azért mi már csak a korábban legjobbnak talált tíz borból kaptunk, nehogy már hatalmasat tévedjünk. Pedig esély lett volna rá, késõbb megtudtuk, hogy két nevezett bort nem is értékelt a zsûri, az egyik zsûritag azt mondta, szíve szerint le is vetetné a polcokról, mint emberi fogyasztásra alkalmatlant. De ezekbõl mi nem kaptunk, tehát még egyszer leírjuk, amit mi értékeltünk, az már az elsõ tíz helyezett volt.
Nem is találtuk el a zsûri eredményeit, igazán meg sem közelítettük azokat, Kiderült, hogy egy 1982-es évjáratú, nemesgulácsi tramini mellett tettük le a voksunkat, ami ráadásul félédes volt. Azaz, pontosan eltaláltuk a fogyasztók átlagának ízlését. Kicsit édes, zamatos, erõsebb bor, szép aranyszínnel. Igazi desszert az étkezések után, köszönhetõen a tokajira hajazó zamatának.
Azért írjuk le, kik is vettek részt a médiazsûriben: Büki László (vaskarika.hu), Hetényi Miklós (holmit.hu), Józing Antal (alon.hu), Nagy Ildikó (Vas Népe), Szebeni Edit (Pro 28 Stúdió), Szilágyi József (nyugat.hu). A zsûri elnökévé pedig közfelkiáltással Velencei Pált (Szombathelyi Városi Televízió) választottuk.
Balatonfõkajári az abszolút gyõztes
És akkor nézzük az eredményeket. Az idei borversenyre összesen 62 bort neveztek, ebbõl 19 volt vörös, 5 rosé és 38 fehérbor. Két vörösbort már az elején kizártak, mint fentebb említettük. 46 bor kapott minõsítést, a zsûri 8 arany, 11 ezüst és 27 bronzminõsítést osztott ki. Hat borbíró értékelt, hárman a fehér, hárman a vörösborokat.
A Savaria Történelmi Karnevál 2009. évi bora egy 2006-os évjáratú Cabernet Franc lett, a balatonfõkajári Feind Lajos pincéjébõl. A borász elkönyvelhetett még egy sikert, a legjobb vörösbornak egy másik borát, egy 2006-os Cabernet Sauvignont választottak. A legjobb fehérbor a Rezi Borházból, Strázsai Zoltán kezébõl érkezett, egy 2008-as Olaszrizling. A média pedig egy valódi óbort választott meg, a félédes Badacsonyi Traminit a Nemesgulácsi Borászati Szövetkezet készítette még 1983-ban.
Az értékelésen aztán még megtudtuk, hogy hullámzó volt a mezõny, de a karnevál elmúlt kilenc éve alatt javult a felhozatal, a termelõk is rájöttek, hogy itt komoly zsûrizés folyik, nem lehet mindenféle dolgokkal minõsítést szerezni. Az itt elnyert címek pedig rangosak, ahogyan Szommer Ildikó karneváligazgató mesélte, távolabbi borversenyeken is büszkén viselik azt a termelõk.
A nagyérdemû közönség pedig a karnevál alatt a Borok utcájába találkozhat ezekkel a borokkal (is). A tábla kint lesz a pavilonon, hol forgalmazzák a minõsített borokat. A borverseny díjait pedig a karnevál második napján adják át a Borok utcája színpadán, a médiazsûrit Velencei Pál zsûrielnök képviseli majd. Mi volt zsûritagok pedig, valószínûleg a desszertként kiváló traminit árusító pavilonnál leszünk, már csak azért is, hogy ne hazudtoljuk meg döntésünket.
Forrás:
Nyugat.hu
http://www.nyugat.hu