Budapestre jött a Felvidék
A Felvidéki Borest sajtótájékoztatóval kezdõdött, délután fél háromkor, néhány gyönyörû felvidéki népdallal, melyet Korpás Éva adott elõ Lakatos Róbert hegedû-kíséretével. Ezután Drozdík József párkányi borász köszöntötte az egybegyûlteket, majd Dr. Lomniczi Zoltán, a Prímási Borrend alelnöke kért szót, és mondta el a Prímási Borrend üzenetét. Ennek fontos eleme volt, hogy a borrend az egész Kárpát-medence borászatát elválaszthatatlan egységnek tartja, még ha államhatárok is szabdalják azt. Végül Geönczeöl Attila, a Vinum Primatis borászati tanácsadója, aki mellesleg szintén felvidéki, a felvidéki borászatról (pdf, 30 Kb) beszélt.
Ekkor kezdõdött az Est legizgalmasabb része, amikoris a vendégeknek alkalmuk nyílt végigkóstolni a tizenegy borászat borait, és elbeszélgetni a borászokkal. Érdemes néhány nagyszerû tételt kiragadni minden asztalról:
Bott Frigyes Vinculum 2007, Muzsla – héjon erjesztett Juhfark, igazi különlegesség
Drozdík József Szürkebarát 2006, Hegyfarok – koncentrált, érlelt, a fajta kiemelkedõ képviselõje
Mátyás Pince Rajnai rizling 2007, Kisújfalu – ásványos, élénk savú, gazdag illatvilágú tétel
Hengerics Birtok Zöld veltelini 2006, Kõvágó – gazdag, vajas érzetû, érlelt veltelini
Vintop-Karkó Syrah 2007, Búcs – egy új fajta a Felvidéken, fûszeres, érdekes vörösbor
Chateau Belá Rajnai rizling 2006, Muzsla – késõi szüretelésû, élénk illatú borkülönlegesség
Molnár Pince Pomérium (Furmint-Rizling) 2008, Kürt – ásványos, lendületes bor
Kasnyík TG Wine Manufacture Chardonnay 2006, Kürt – tömör szerkezetû, vajas, érlelt tétel
Georgina Pince Cabernet sauvignon rosé 2008, Kürt – vidám, mégis tartalmas, gyümölcsös rosé
Zsigmond Pince Olasz rizling 2007, Ipolynyék – karakteres Olasz rizling, csodaszép savszerkezettel
Strekov1075 Szent Lõrinc 2007, Kürt – fûszeres, földes, igazi terroir bor
Az est borkorcsolyáit, melyek szintén nagy sikert arattak, a révkomáromi Rév Magyar Kultúra Háza séfje, Fekete Gábor készítette. A választék a következõ volt:
– töpörtyûs, krumplis hajtotgatott pogácsa
– martosi kolbászos lángos
– juhtúrós rozscipó, paprika krémmel
– zsályás pástétom grahamcipóban
A rendezvény zárórája 22.00 lett volna, de még éjfél elõtt pár perccel is majdnem tele volt a terem. Mind a vendégek, mind a borászok elégedetten, élményekkel telve indulhattak ezután hazafelé.
A rendezvény fõvédnöke a Prímási Borrend
Médiapartner: Borigo Magazin
Szakmai partnerek: Vinum Primatis, Terroir Club