BUDAI GOURMET – MINDENBÕL A LEGJOBBAT
A hazai gasztronómia éllovasai mutatkoznak be június elsõ hétvégéjén a Millenáris parkban, a Budai Gourmet rendezvény keretében. A jelentõsen megújuló gasztrofesztivált idén már a Sziget Szervezõiroda jegyzi. „Nem kisebb célt tûztünk ki magunk elé, mint, hogy a gasztronómiai rendezvénypiac legszínvonalasabb és legjelentõsebb rendezvényévé tegyük a Budai Gourmet-t. Azt szeretnénk, hogy ez legyen a gasztro-rendezvények rendezvénye, egyfajta eszenciája a többi eseménynek. Mutassuk be minden területrõl a legjobbakat, legyen a minõség az elsõdleges hívó szó, ennek érdekében megnégyszereztük az eddigi költségvetést és megdupláztuk a közremûködõk számát.” – nyilatkozta Gerendai
A már számos nagyrendezvényen edzõdött borászatokon és pálinkafõzdéken túl, sok olyan résztvevõje van az idei Gourmet fesztiválnak, akik elõször jelennek meg a széles tömegek által elérhetõ gasztro rendezvényen. Például elõször fordul elõ, hogy az 50 legjobb hazai étteremnek több mint a fele kitelepül, hogy ízelítõt adjanak a konyhamûvészetükbõl. A kulináris kalandozások során megismerkedhetünk a legjobb alapanyagokkal, a legkiválóbb termelõkkel, az elhivatott kereskedõkkel is, de teret kapnak a legjobb a halászléfõzõktõl, a pörkölt készítõkig, mindazok akik hiszik azt, hogy érdemes kiemelkedõ színvonalú ételeket és italokat készíteni. A rendezvényen rendhagyó módon egy piactér is kialakításra kerül, ahol bemutatkoznak az ország legjobb termelõi piacai, itt helyben megvásárolható lesz a házi termékek színe java.
„Gasztroforradalom zajlik Magyarországon és a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy mekkora tömegeket sikerül a forradalom mellé állítani, hiszen a kínálat, megfelelõ mértékû kereslet nélkül nem tud fejlõdni.” – mondta Gerendai Károly fõzervezõ. Elmondása szerint nem túlzás a gasztoforradalom jelzõ egy olyan országban, amely 60 évnyi folyamatos önáltatás után, egyszerrre rohamtempóban igyekszik felzárkózni az élvonalhoz. „Bár a hazai kínálat és az általános gasztro-kultúránk néhány év alatt többet fejlõdött, mint elõtte évtizedeken át, sajnos a többség fejében még mindig a mennyiség fontosabb a minõségnél” – mondja Gerendai. A megújult Budai Gourmet igyekszik bebizonyítani, hogy van tömeges érdeklõdés a minõségi vendéglátás és gasztronómia iránt. Ennek érdekében próbál minél teljesebb képet adni a hazai gasztronómia csúcstermékeinek és szolgáltatóinak világáról. „Mindenbõl a legjobbat szlogennel kezdtünk neki rendezvény megújításának, azonban tisztában vagyunk vele, hogy a jó vagy a legjobb egy szubjektív kategória, ezért elsõ körben felkértük a legnevesebb és legelismertebb hazai szakértõket, hogy legyenek a segítségünkre a résztvevõk kiválasztásában.”- tudtuk meg Gerendaitól. A hazai rendezvények közül egyedülálló módon, a Budai Gourmet rendezvényre csak szakmai elõzsûrizés és meghívás útján lehet bekerülni. A látogatók tehát, a szakértõk által elvégzett minõségi szelekció után kapnak ízelítõt, a kereskedelmi forgalomban beszerezhetõ legjobb termékekbõl, a pezsgõktõl az ásványvizeken át, a kávé és tea különlegességekig.
2011-tõl tehát a Sziget Kulturális Szervezõiroda nevéhez fûzõdik már e rendezvény szervezése is. Az ifjúsági és kulturális rendezvényszervezés területén piacvezetõ cég az évek során felhalmozott speciális szakmai tudását a gasztronómiai rendezvények területén is szeretné tovább kamatoztatni. Így nem csupán a Budai Gourmet, de a legnagyobb presztízsû borverseny, a Pannon Bormustra szervezését is átvette a Sziget Szervezõiroda. A rendezvény mustra része már lezajlott, május közepén, Pannonhalmán hazai szaktekintélyek és a világ legnevesebb borítészei kóstolták végig a nevezett nedûket. A végeredményt azonban csak június 2-án, a Budai Gourmet szakmai napján tudhatjuk meg. A kiválasztott csúcsborokkal a nagyközönség is találkozhat majd a rendezvényen.
Bár a Sziget munkatársai a nagyrendezvények szervezésében egyedülálló referenciákkal rendelkeznek, a speciális gasztronómiai szakértelmet külsõ szakemberek biztosítják. A Budai Gourmet hiteles szakmai megvalósításában a hazai gasztronómiai legnevesebb szakemberei vesznek részt. Segítõtársként eddig Bíró Lajos, Csapody Balázs, Harmath Csaba, Heimann Zoltán, Jókuti András, Kató András, Mautner Zsófia, Molnár B. Tamás, Nemes Richárd, Segal Viktor, Tálos Attila, Vajda Pierre, Wossala Rozina, Harmathy Ildikó (Piactér), Dr. Panyik Gáborné és Bart Dániel állt a rendezvény mellé.
A szervezõk nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a rendezvénynek ne csak a gasztro kínálata legyen színvonalas, hanem az általános körülmények is kiemelkedõk legyenek a látogatók számára. Ezért a takarítástól az ülõhelyek számáig, minden területen, a tömegrendezvényeken megszokottnál lényegesen jobb körülményeket biztosítanak, ezzel is erõsítve a rendezvény prémium jellegét. Ahhoz, hogy megfelelõ számú ülõhelyet tudjanak kialakítani, például lefedik a Millenáris park egyik tavát és annak felületén is asztalokat és székeket helyeznek el.
A rendezvény június 2-án délben, a zártkörû szakmai nappal indul, ahol a gasztronómiai iparág szereplõit várják, a kistermelõtõl a nagykereskedõig, a szakácsoktól a kritikusokig, lehetõséget kínálva az ismerkedésre, kapcsolatépítésre. Ezen a napon – neves szakemberek segítségével – megválasztják az egyes termékkategóriák legjobbjait, hogy a másnaptól már a nagyközönség felé is nyitott eseményen a látogatók megismerkedhessenek a szakemberek által legjobbnak tartott „Gourmet termék”-ekkel. Az est záró programjaként pedig a XII. Pannon Bormustra Díjkiosztó Gálája kerül megrendezésre.
A Budai Gourmet a második napjától, június 3-án 12 órától már nyitott a nagyközönség elõtt, s onnantól három napon át, igazi kulináris kaland és vásári hangulat vár mindenkit a Millenáris parkban, ahol minden megkóstolható és megvásárolható lesz. A belépõjegy 2900 Ft fejenként és naponta, amely magágba foglal egy kóstoló poharat és egy Fesztivál Kártyát, amely a Budai Gourmet a kizárólagos fizetési eszköze. A kártya a rendezvény számos pontján készpénzzel vagy bankkártyával feltölthetõ, az egyenleg minden terminálon ellenõrizhetõ és a kártyán megmaradó egyenleg, a rendezvény végéig visszaváltható.
A rendezvényen két színpadon is zajlanak majd szakmai bemutatók, elõadások, amelyek részletes programja és a résztvevõ partnerek listája, megtalálható a rendezvény honlapján.
Kapcsolódó weboldal