Borválasztási útmutató a karácsonyi ünnepekre
Az elsõdleges kérdés, hogy milyen alkalomra választunk bort. A könnyed koktélpartikhoz, a falatkaszerûen tálalt ételekhez egy üde, gyümölcsös vörös, esetleg egy könnyû rosé az ideális választás. A tematikájában is komolyabb, tartalmasabb vacsorákhoz karakteresebb bort válasszunk, így a testes vörösbor ideális lehet.
„A legfõbb különbség egy vacsora, ahol bort is felszolgálnak, illetve egy borvacsora között, hogy az elõbbi esetén az ételsorhoz illõ bort választunk, míg utóbbi esetben a borokhoz passzoló ételeket, fogásokat válogatunk” – magyarázta a sommelier.
Borlap a karácsonyi vacsora mellé
Szikszai István segítségével összegyûjtöttük, hogy a hagyományos karácsonyi menüsor mellé milyen borok illenek. Természetesen a javaslataink nem egyetemes érvényûek, hiszen mindenki a saját ízlésvilágának, a saját családi tradícióinak megfelelõen készíti el az ünnepi menüt, és így a fûszeresebb, markánsabb ételekhez, vagy pont a lágyabb ízvilághoz mást kell választanunk.
• Halászlé – A magyarországi karácsonyi vacsorák elengedhetetlen elsõ fogása, ami mellé a szakértõ szerint friss, fiatal vörösbort érdemes beszereznünk, például Kékfrankost, Portugiesert vagy Pinot Noirt.
• Töltött káposzta – A kellemesen fûszeres káposztához a sommelier elmondása szerint a legjobb választás a hagyományos testes fehérbor, pl. egy palack Olaszrizling vagy Hárslevelû, s hasonlóan jó döntés lehet, ha egy palack üde, gyümölcsös rosét választunk hozzá.
• Bejgli, mákosguba – Amennyiben a mákot meghagyjuk kesernyésen, karakteresen a süteményekben, úgy a tökéletes kísérõje a száraz, testes vörösbor, például bordeaux-i cuvée-k vagy a fajta jellegzetes borai (pl.: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vagy Merlot). Ha valaki az édesebb desszerteket kedveli, úgy érdemes hozzá desszertbort, például egy kellemes aszút vagy késõi szüretbõl készült borokat választani.
Bor, mámor, zene
A borvacsorák kivételével minden esetben az alkalomhoz, illetve az adott ételhez, programhoz kell igazítani a bort. Nincs ez másként akkor sem, amikor szórakozáshoz keresünk alkalmas kísérõt. Ha lendületes, pörgõs zene mellé kell választanunk bort, válasszuk a könnyû, friss és gyümölcsösebb borokat, például egy üde rosét. Ha komolyabb zene mellé keresünk valamit, úgy érdemes egy testes, zamatosabb vörösbort választani.
Hogyan válasszunk ajándékba bort?
A bort elsõsorban a személyhez, másodsorban alkalomhoz érdemes választani, tehát a legfontosabb, hogy ismerjük azt, akinek ajándékba szánjuk az italt. Nyilvánvaló, hogy egy fiatal, lendületes életmódot folytató hölgynek másféle bort kell keresni, mint egy idõsödõ, ínyenc úrnak. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen bor lenne az ideális, érdemes szakértõ tanácsát kérnünk!
„Igen pozitív tendencia, hogy az emberek körülbelül fele valamelyest ért a borválasztáshoz, és a többségük egy étteremben, vagy szakboltban segítséget kér, vásárlás elõtt. Az embereket érdekli a borozás, és egyre többször olvasnak, nézelõdnek, tájékozódnak a témában” – mondta Szikszai István.