Bortermelõk! Változott a törkölyre vonatkozó szabályozás
Az Európai Unió 2004-tõl írja elõ a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettségét. A borreformot követõen mindez megváltozott, azóta ugyanis már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereirõl, és a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel, illetve maguk választhatják meg, milyen módszerrel semmisítik meg – olvasható a TTG Hungary hírlevelében.
A vonatkozó uniós jogszabály szerint szõlõtörkölynek minõsül az a préselésbõl származó maradvány, amelynek összes alkoholtartalma legalább 2,8 liter/100 kg. Aki személyesen és saját birtokán 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elõ bort, annak a keletkezõ borászati melléktermékek kivonásáról gondoskodnia kell. 500 hektoliter bor felett a keletkezõ borseprõt kötelezõ lepárlás útján meg kell semmisíteni. Ez a kötelezettség abban az esetben tekinthetõ teljesítettnek, amennyiben a termelõ legkésõbb a szõlõfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évének végéig a keletkezett borászati melléktermékek teljes mennyiségét lepárlóüzem részére leadja, vagy ellenõrzés melletti eljárás alkalmazásával kivonja.
A megtermelt bor alkoholtartalmához képest a kivont borászati melléktermékekben lévõ alkohol-mennyiségnek el kell érnie szõlõtörköly és borseprõ esetében a 10%-ot, csak szõlõtörköly vagy borseprõ esetében pedig az 5%-ot. A borászati melléktermékek kivonásának kötelezettsége nem vonatkozik a tokaji fordítás és a tokaji máslás elõállításához felhasznált szõlõtörkölyre, illetve borseprõre.
A kivonás tényét – az idõpont, a borászati melléktermék típusa, mennyisége és alkoholtartalma, a szõlõtörköly és borseprõ kivonás módjának feltüntetésével -a kivonás napján be kell jegyezni a pincekönyvbe és az ezzel kapcsolatban keletkezett összes bizonylatot a teljesítést követõ ötödik naptári év végéig meg kell õrizni.
Borászati melléktermékek lepárlás útján történõ megsemmisítése esetében az EK bizottsági rendeletben meghatározott mértékû támogatás igényelhetõ. Erre jogosult minden olyan lepárlóüzem, amely a rendeletben foglalt bejelentési kötelezettségnek eleget tett és a borászati melléktermékbõl ipari célú nyers alkoholt állít elõ. A szõlõtörköly és seprõ kivonási kötelezettség teljesítését a kormányhivatalok továbbra is ellenõrzik, a kivonás elmulasztásakor pedig az eddig ismert bírságot szabhatják ki.
Forrás:
Piac&Profit
http://www.piacesprofit.hu