Bort kézzel, napi 24 órában!
Az intézmény az elmúlt években indított Borkultúra borászati alapokkal címmel elõadássorozatot. A mai eseményt Nagy János centrumelnök és Pálffy István országgyûlési képviselõ nyitotta meg.
A kóstolással egybekötött kiállításra öt hazai és határon túli pincészet érkezett. A kézmûves borászatok többnyire kisebb családi vállalkozások, akik szinte napi 24 órában vannak jelen a készülõ bor körül. A vegyszerhasználatot teljesen mellõzik, kézjegyük az összes munkafázisban tetten érhetõ. Már a szõlõtermesztésnél úgy határozzák meg a mennyiséget, hogy a minõség kiváló legyen.
Kiss István a Fitomark Tokaji Borház ügyvezetõje az Este7-nek elmondta
„Igyekszem a feldolgozás során teljesen távol tartani oxigéntõl, legyen az a must vagy a bor, azon kívül van egy irányított erjesztés, tehát 14-15 fokon erjesztjük, és két naponta nézzük a cukornak az alakulását, hogy az élesztõk hatására mennyi cukor alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, ezt két naponta.”
Forrás:
hajdupress
http://www.hajdupress.hu