Borszentelés Egerben
A fõpap egyben szenteltvízzel hintette meg az egri borvidékrõl a templomba sereglett hívek által az oltár elé helyezett borospalackokat és boroshordókat. Az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács által a borszentelés alkalmából rendezett fogadáson a fõpásztor hangsúlyozta, hogy maga is hozzá kíván járulni az egri bor sikeréhez.
Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az érseki pincerendszer egykor híres volt az abban érlelt borokról, ám a második világháború utáni évtizedekben az egyházat távol tartották a bortól, a borászattól.
Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy még ma is rangot jelenthet az érseki pincerendszer védjegye. Ezért felajánlotta a hegyközségi tanácsnak, hogy akár „érseki bor” megjelöléssel, netalán az érseki pincerendszerre utaló címkével lássanak el a jövõben egyes palackokat. Ezzel is támogatni kívánja az egri borász társadalom boldogulását – mondta az érsek.
A borszentelést követõen, a hagyományoknak megfelelõen bejelentették, hogy milyen mennyiség termett a védett eredetû borok készítésére felhasználható szõlõkbõl.
Eszerint a Debrõi Hárslevelû alapanyagából 12 242 mázsányit szüreteltek le az idén, Bikavérhez felhasználható szõlõkbõl 192 714 mázsát, az Egri Bikavér Superior, vagyis a „zászlósbor” elkészítését pedig 18 226 mázsányi szõlõ teszi lehetõvé.
Varsányi Lajos, a borvidéki hegyközségi tanács elnöke hangsúlyozta, hogy az új eredetvédelmi szabályozás 2004-es életbe lépése óta egyre több védett eredetû bor kerül ki a borvidékrõl.
Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 3 év alatt 60 ezerrõl,80 ezer hektoliterre, vagyis közel 50 százalékkal nõtt a forgalomba hozott különleges minõségû egri borok mennyisége – mondta az elnök.
Forrás:
Stop.hu
http://www.stop.hu