Borreklámot regulázott az Európai Bíróság
A bor nem reklámozható azzal, hogy „könnyen emészthetõ”, mert az ilyen megjelölés, amely a csökkentett savasságot jelzi, egészségre vonatkozó állításnak minõsül, ami az alkoholtartalmú italok esetében tiltott – szögezte le ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyû bírósága.
A kérdés annak nyomán került az EU legfõbb bírói fóruma elé, hogy a Deutsches Weintor nevû, Rajna-vidéki borszövetkezet „lágy változat” megjelöléssel és „enyhén savas” kiegészítõ felirattal ellátott borokat forgalmaz, és a borosüvegek gyûrûjén található címkén a „Könnyen emészthetõ lágy változat” felirat szerepel.
Az illetékes német hatóság kifogásolta a „könnyen emészthetõ” megjelölés alkalmazását. Arra hivatkozott, hogy az uniós jog a több mint 1,2 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó italok csomagolása és reklámozása tekintetében mindenfajta „egészségre vonatkozó állítást” tilt. Az alkoholtartalmú italok fogyasztásához kapcsolódó veszélyek miatt ugyanis az uniós jogalkotó védeni kívánta a fogyasztók egészségét, akiknek a fogyasztási szokásait az ilyen állítások közvetlenül befolyásolhatják.
A Deutsches Weintor viszont azzal érvel, hogy a „könnyen emészthetõ” megjelölés semmilyen módon nem kapcsolódik az egészséghez, és csupán az általános jó közérzetre vonatkozik. E kifejezések értelmezési vitája került végül Luxembourgba. Ítéletében a bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy az egészségre vonatkozó állítások használatára vonatkozó tilalom érvényes a „könnyen emészthetõ” megjelölésre is, hiszen ahhoz „valamely általánosan károsnak vélt anyag csökkentett mennyiségére vonatkozó hivatkozás kapcsolódik”.
„A jelen ügyben a vitatott megjelölés, mivel azt sugallja, hogy a bor könnyen felszívódik és könnyen emészthetõ, arra utal, hogy az az emésztõrendszer számára nem okoz kárt, vagy csak kis mértékû kárt okoz, és e rendszer állapota viszonylag ép és érintetlen marad még az ismétlõdõ fogyasztás esetén is, mivel a bort csökkentett savasság jellemzi. A kérdéses állítás ezzel alkalmas arra, hogy tartós kedvezõ élettani hatást sugalljon, amely az emésztõrendszer jó állapotának a megõrzésében áll, ellentétben más borokkal, amelyek tekintetében feltételezett, hogy kumulált fogyasztásuk tartós negatív hatásokat gyakorol az emésztõrendszerre.
Forrás:
Élelmiszer Online
http://www.elelmiszer.hu