Borkultusz az egri fõiskolán
Idén az „Eger szõlõ és borkultúrájáért emlékérmet” az Eszterházy Károly Fõiskola kapta, az intézmény képviseletében a díjat Hauser Zoltán rektor vette át. A magyar felsõoktatás képzési szerkezetében megjelenõ Bologna-rendszernek minden képzési formájában jelen van a bor az egri fõiskolán – nyilatkozta Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Fõiskola rektorhelyettese az InfoRádiónak.
A felsõfokú szakképzés keretében bortechnológus-képzés folyik, ennek tananyagát Egerben dolgozták ki. Az alapképzésben szintén megjelenik a bor, itt a kémia szak mellett épültek fel azok a képzési formák, leginkább a bor-laboratóriummal kapcsolatos szakmai ismeretek jelennek meg az alapképzésben. A csúcsot a mesterképzés jelenti, itt is sikerült egy Magyarországon egyedülálló képzési formát kialakítani, amelyik elsõsorban a fogyasztó és a bor kapcsolatával foglalkozik, valamint a tradicionális borkultúra-tematika minden ismeretanyagát magában foglalja. Ez a borkultúra szakirány, amely a kulturális örökség szakhoz tartozik. Az egri fõiskola Magyarországon egyedülállónak mondható abból a szempontból, hogy a régióban dolgozó tudós borászok kötõdnek az intézményhez. A rektorhelyettes néhány nevet emelt ki: Gál Lajos, Lõrincz György, Pók Tamás.
Ezzel a fõiskola erõs Borkultúra Centrummá válhatott – mondta Kis-Tóth Lajos.
Borkultusz-projekt Egerben
Megtartották a „Borkultusz – borászathoz kapcsolódó képzésfejlesztési programok megvalósítása az Eszterházy Károly Fõiskolán” címû projektet lezáró rendezvényt. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg – olvasható a fõiskola honlapján.
Verók Attila projektmenedzser ismertette a 27 hónap alatt megvalósított projekt legfontosabb elemeit: 34 magyar és 3 angol nyelvû elektronikus tananyag elkészítése az FSZ, a BA és az MA szintû borászati képzésekhez, oktatók képzése, borászati laboratórium létrehozása). Hangsúlyozta, hogy olyan új szemlélet bevezetését kezdték el népszerûsíteni a borászati képzésekben, amelyek egyedülállóak Magyarországon, de talán Közép-Európában is.
A projekt szakmai vezetését Gál Lajos látta el. Elõadásában a borász bemutatta a hazai borgazdaság jelenlegi helyzetét és kilátásait, kiemelve az egri vonatkozásokat. A borkultúra fogalmának részletes ismertetése által a hallgatóság képet kaphatott arról, milyen kereskedelmi, fogyasztási és attitûdbeli változások zajlottak le az elmúlt idõszakban.
Egri Borászati Klaszter
Pók Tamás az Egri Borászati Klaszter (EBK) megalakulását, eddigi tevékenységét ismertette. A klaszter vezetõjeként a borász kiemelte, milyen fontos az, hogy ennek a szervezetnek a képében olyan borászati tömörülés jött létre az Egri borvidéken, amely együttes erejének köszönhetõen meghatározó tényezõ lehet a hazai borászati ágazat alakításában.
Kovács Tibor, a Turizmus Tanszék vezetõje és egyben a projekt szakmai megvalósításának koordinálója az EKF-en folyó, alapszintû borturisztikai-gasztronómiai képzéseket mutatta be. Kiemelte, hogy a projekt során elért eredmények újabb lendületet adhatnak például a Borturizmus szakirányra történõ jelentkezésekhez.
Forrás:
Inforádió
http://inforadio.hu