Borjour – Vörös és Fehér, borfesztivál
Élménybeszámoló a BorJour Vörös és fehér borfesztiválról. 2023.11.03.
Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ-ban megrendezett eseményen a galérián is kiállítók fogadták a borkedvelőket.
Borokról: többnyire átlagos, jól elkészített borok voltak, volt pár meglepetés és érdekesség pár tétel hibás is volt, de összességében egyre szebb tételeket készítenek olyan borászatok is, akiktől évekkel ezelőtt még csak legyintettünk.
Pontozás: Robert Parker alapokon, de már OIV – International Organisation of Vine and Wine (OIV-100, BLIC rendszer) alapján.
Emlékezetes tételek 90pont és felettiek:
- Dúzsi- Görögszó 2017. 92/100 (Vivino 4,3)
- Havas & Timár – Chardonnay 2022. 91/100 (Vivino 4,1)
- Cramle Recas – La Putere Feteasca Neagra 2021. 90/100 (Vivino 4,0)
- Kovács Nimród – Pinot Noir 777. 2021. 90/100 (Vivino 4,0)
- Kovács Nimród – Soul Syrah 2018. 90/100 (Vivino 4,0)
- Katona – Cabernet Sauvignon – Franc 2020. 90/100 (Vivino 4,0)
- Bock – Capella cuvée 2011. 90/100 (Vivino 4,0)
- Szentpéteri – Cabernet Franc 2020. 90/100 (Vivino 4,0)
- Villa Gyetvai – Cabernet Franc 2020. 90/100 (Vivino 3,9)
- Fekete pince – Furmint 2017. 90/100 (Vivino 3,9)
Pontozási segédlet Robert Parker 100-as pontozási rendszere alapján:
- 96-100: Különleges bor, harmonikus, kiválóan tükrözi a fajta jellegzetességeit, ritkaság.
- 90-95: Kiváló bor, komplex, különleges karaktere van. Fogyasztása nagy élményt jelent.
- 87-89: Valamivel az átlag fölött, egészen a nagyon jóig. Eltérő fokban mutathat finom ízeket, karaktere is lehet, (ha van több sav, esetleg több tannin) az(ok) alig észrevehetők.
fotók saját.
Riport, és pontozás – Koncz Norbert – boraszat.hu, tudósító