Borfesztivál: esõ, hideg, üres padok – talán ma már véget ér a rossz idõ
– Ilyen még soha nem tapasztaltunk. Láttunk már záport, zivatart, de olyat, hogy nagykabátban, tíz fokban várjuk a látogatókat: ilyen még nem fordult elõ – mesélte a Sümegi pincészet standjánál Verbiás Jószef. A férfi szerint a hagyományos borok jól mennek, a Birtok válogatásaik is kedveltek. „A szegediek nem borivó emberek” – mondta Verbiás, aki hozzátette: a többség még mindig az édes bort keresi.
Emiatt jól fogy az édes ürmös boruk, eddig közel 15 kartonnal adtak el belõle – a jégbort is keresik. Az ürmös borról megtudtuk, 1860 óta gyártják: már Jókai is megemlítette, hogy a hölgyek kedvence lett ez az ital a megye bálakon.
Délután egykor még javában kongott a Széchenyi tér, tömegnek nyoma sem volt. A fabódék is zárva maradtak, alig két tucatot találtunk nyitva. A forralt boros felé sétáltunk, a fabódéban várakozó lány elmondta, az elmúlt 5 napban csak a meleg italt vitték. A hideg, a 10 fokos, sokszor esõs idõben jól fogyott az Õsi Portugieserbõl fõzött forralt bor. A fiatal lánytól megtudtuk, a forró, fûszeres italon kívül alig 2 palack bort adtak el.
Kora délután közel 13 fok várta a XVI. Szegedi Borfesztivál látogatóit, az üres padsorok monoton kígyózását 3 üldögélõ egyetemista lány borozása törte meg. – Pénteken jártunk kint utoljára, utána hazautaztam Debrecenbe. Tegnap érkeztem vissza, és egybõl ki is jöttünk a barátnõimmel – mesélte a Dörgicsei Szürkebarátot kóstoló Zsuzsa. A lányoktól megtudtuk: a Dörgicsei borokat évek óta tesztelik, eddig még nem csalódtak az érlelt szõlõnedûben.
A fiatal egyetemisták szerint a nõkkel szemben nagyon erõs az „édes bort kérek” sztereotípia, ezért mérgesek, hogy édes Szürkebarátot kaptak. Anna szerint a Badacsonyi borok savasabbak, mint a favoritjuk, a Dörgicsei, de nem bánják, hogy újabb ízeket is megkóstoltak.
A Frittmann pincészet fabódéját is nyitva találtuk, ahol megtudtuk: az elsõ nap még minden jól ment, az elmúlt 5 nap viszont csapnivaló. Idén is jól fogy a Fittmann Rose, ami 2008-ban aranyérmet nyert Szegeden. Az alföldi borról elmondták, frissessége, üdesége teszi vonzóvá a soltvadkerti bort. A többi rozéval ellentétben az alföldi tovább friss marad, nem büdösödik meg egy év után sem. A pangó Széchenyi téren továbbálltunk, lassan szivárognak vissza a látogatók.
– Pénteken már jártunk itt, megkóstoltuk a Juhfarkot, ami nagyon ízlik. Az esõ sem zavart minket, ha kellett esernyõvel jöttünk ki a borfesztiválra – mondta a jó kedélyû nyugdíjas társaság „vezetõje” Sári Györgyné. A háromfõs hölgykoszorú minden évben kilátogat a borünnepre. – Vettünk fel kabátot, ha kell sálat is. Egy kis hideg nem riaszt el minket – mondták nevetve az idõs hölgyek. A Pálffy szõlõbirtoknál két férfivel arról beszélgettünk, miért engedik a mûanyag poharak használatát. „Ugyan ki az az elmebeteg, aki mûanyag pohárból kóstolja az értékesebbnél értékesebb nedûket?” – kérdezte társát, majd rövid vita után, üvegpohárral a kezükben megegyeztek: elmosható poharakat is kínálhatnának a kitelepült pincészetek.
A meteorológia szerint a következõ napokban alábbhagy az esõ, viszont záporok, zivatarok bármikor kialakulhatnak. A szervezõ, szegedi Városkép Kft. egy nappal, hétfõig meghosszabbította a XVI. Szegedi Borfesztivált, így pünkösdhétfõn is kilátogathatunk a szegedi borünnepre.
Nézegessen képeket itt és itt!
Forrás:
delmagyar.hu
http://www.delmagyar.hu