Borértõi tanfolyam
2004 nyarán a társaimmal úgy döntöttünk, hogyszeretnénk minél több emberrel megszerettetnia szõlõbõl készült nemes nedût, a bort és az ahhoz szorosankapcsolódó borkultúrát. Azt tapasztaltuk, hogy a vendéglátásbandolgozó emberek nagy része már felismerte, hogymennyi szépség rejlik e csodálatos italban, és persze az semmellékes, hogy gazdaságilag is hasznosítani lehet az e térenszerzett tapasztalatokat. Meglátásunk szerint ma már a vendégeknagy többsége is szeretne egy finom ételhez egy kiválóbort elfogyasztani.
Ezért indítottunk Bolygó Hollandi néven egy borértõi tanfolyamotszakmabeliek és \”hobbysták\” részére egyaránt. A képzésgyakorlati jellegû, mindenki számára érthetõ, melybena hallgatók megkóstolhatják a különbözõ fajtájú borokat ésborszármazékokat, ezáltal megismerhetik a fajták jellemzõit.Megtanulják a borok szervirozásával, kiszerelésével és az ételpárosításával kapcsolatos tudnivalókat.
2004 november végén már a második csoportunk tett sikeresvizsgát.
Tanfolyamunk érdemjeggyel ellátott oklevelet ad. Színvonalátés komolyságát az oktatók és a vizsgabizottság tagjaigarantálják, hisz túl komoly szakemberek ahhoz, hogya nevüket adják olyan teljesítményhez, mely nem takar valóstudást.
1. A magyar bor története – 2005. január 25.
Elõadó: Dr. Botos Ernõ, a Kecskeméti Szõlészeti ésBorászati Kutató Intézet igazgatója, címzetesegyetemi tanár
– Magyarország borvidékei és helyzetük
– Hazai és nemzetközi borkategóriák
– A minõség fogalma
– Hungaricumok kóstolása, elemzése, bírálata
2. A fehérszõlõ fajtái – 2005. február 1.
Elõadó: Ludányi József, Ludányi Pincészet,
Rákóczi János, a Helvécia Borászati Integrál Rt.igazgatója
– Fehérszõlõ fajták és boruk készítési technológiája
– Magyar és világfajták
– Minõségi elvárások, borhibák
– Biobor
– Kóstolás, elemzés, bírálat
3. A pezsgõ története és készítése – 2005. február 8.
Elõadó: Quirin Károly, Henkell & SöhnleinHungária Kft. termékmenedzser
– Szakmai látogatás a Törley Pezsgõgyárban
– A pezsgõ története, készítése, fajtái
– Szervírozási mód
– Champagne, habzóbor
– Kóstolás, elemzés, bírálat
4. A kékszõlõ fajtái – 2005. február 15.
Elõadó: Rákóczi János, a Helvécia Borászati IntegrálRt. igazgatója
– A kékszõlõ fajtái és borainak készítése
– Magyar és világfajták
– Rosé és siller borok
– Minõségi elvárások, borhibák
– Kóstolás, elemzés, bírálat
5. Tokaji borvidék – 2005. február 22.
Elõadó: Árvay János, az Év Bortelmelõje 2003, Árvay ésTársa Pincészet,
Kovács Tibor, a Hétszõlõ Pincészet igazgatója
– Tokaji borvidék bemutatása
– Tokaji borok készítése, fajtái, évjáratai
– Tokaji borkülönlegességek
– Kóstolás, elemzés, bírálat
6. Külföldi csemegeborok – 2005. március 1.
Elõadó: Hollandi Gábor, a Cotton Club fõsommelier-je
– Sherry (Jerez, Xerez) de la frontera, portói, marsala,malaga, madeira
– Készítésük, fajtáik, szervírozási módjaik
– Kóstolás, elemzés, bírálat
7. Vermuth, cognac, armagnac, brandy -2005 március 8.
Elõadó: Jean-Eduard Godet, FranciaországGodet Cognac,
Hollandi Gábor
– Készítésük, fajtáik, szervírozási módjaik
– Kóstolás, elemzés, bírálat
8. Gyakorlati oktatás – 2005. március 16.
Elõadó: Hollandi Gábor
– A bor kiszerelése, bemutatása
– Szervírozás, poharak választása
– Borok és ételek párosítása
– Kóstolás, elemzés, bírálat
9. Vizsga – 2005. március 22.
– Elmélet
– Gyakorlat
Vizsgabizottság tagjai:
Dr. Botos Ernõ, Malya Ernõ, Rákóczi JánosÁrvay János, Hollandi Gábor
Tanfolyam ára: 64 000 Ft + ÁFA (részletfizetés lehetséges)
Az ár tartalmazza az oktatási díjat, a kóstolandó borokat,italokat, sajtokat és a látogatást a Törley Pezsgõgyárban,valamint + 2 óra ajándékoktatást szivarok és pálinkáktémakörökben.
A tanfolyam kezdete: 2005. január 25.
Helyszíne: COTTON CLUB – ORFEUM
1066 Budapest, Jókai u. 26.
Befizetési napok: január 24. és 25.
Minimális csoportlétszám: 20 FÕ
Oktatási napok: keddenként
Oktatás idõpontja: 16-21.00
Érdeklõdés és jelentkezés:
Hollandi Gábor 06 20 548-2260