Borból a fehér a trendi
A legnagyobb magyar bortermelõ, az évi tízmillió palack bort forgalmazó Varga Pincészet szerint: 2007-ben 20 év óta elõször volt arra példa, hogy a fogyasztási adatokból kimutatható: a borivók egyre jobban kedvelik a fehérborokat. A cég elemzése rámutat arra is, hogy ez a fajta változás kedvez a magyar boroknak, hiszen ültetvényeinknek mintegy 70 százaléka fehérszõlõ. A divat változása tehát felértékeli termelési kapacitásainkat.
A vörösbor mintegy 20 éves uralkodása a tavalyi évben megtörni látszik hazánkban – olvasható a Varga Pincészet elemzésében. Pincészetünk 15 éves történetében eddig minden évben nõtt a vörösbor értékesítés aránya a fehérborokkal szemben. 2007-ben elõször a fehérborok értékesítése nõtt jobban.
Az étkezési szokások változása, a saláták, halak, szárnyas húsok elõretörése, némi késéssel maga után vonja a könnyû, gyümölcsös, tehát elsõsorban fehérborok fogyasztásának növekedését. A fogyasztói igények változásában ugyanezt az irányt mutatja, hogy a vörösbor értékesítésen belül nõ a rozék aránya.
Varga Bálint, a pincészet értékesítési vezetõje szerint a fehér- és vörösbor aránya a borfogyasztásban koronként változik. A nyolcvanas években még a fehér fajtáké volt a vezetõ szerep, a kilencvenes évektõl azonban a vörösbor óriási léptekkel jött elõre. Hazánk a fehérboros földrajzi zónában fekszik, az ültetvények zöme ezekben az évtizedekben is fehérszõlõ volt. A fehérbor azonban részben a pezsgõkészítésnek fõ alapanyaga, másrészt a hungarikumnak számító és nagy mennyiségeket lekötõ fröccsfogyasztásnak is.
Az utolsó néhány évig azonban a kékszõlõnek és a palackozott vörösbornak az ára átlagosan mintegy 40-50 százalékkal meghaladta a fehérekét, és a szõlõtelepítések 80-90 százaléka is kékszõlõ volt. Mivel a tendenciaváltás a világpiacon már 4-5 éve megtörtént, és ez csökkentette a magyar vörösbor exportlehetõségeit, illetve pozícióba hozta a fehérborokat, a szõlõárban és a telepítési arányokban már korábban is megfigyelhetõ volt egyfajta kiegyenlítõdés. A tavalyi évben a palackozott fehérborok ára a vörösborokét meghaladó mértékben emelkedett, ennek ellenére az eladási volumenben is a fehérek kerültek elõtérbe.
A tendenciaváltozás kedvezõ helyzetbe hozza a magyar szõlõ-bor ágazatot. A szõlõtermesztésben meghatározó jelentõsége van a klímának. Európában a szõlõtermesztés északi határán szinte csak fehérszõlõt termesztenek, a déli határán szinte csak kéket. Magyarország a vörösbor-termelés északi határán, a fehérbor-termelésnek pedig középpontjában fekszik, ültetvényeinknek mintegy 70 százaléka fehérszõlõ. A divat változása tehát felértékeli termelési kapacitásainkat – olvasható az elemzésben.
Forrás:
Privátbankár.hu
http://www.privatbankar.hu