Borászati központ épül Egeszalókon
A központban létesül egy hiper reduktív, azaz oxidációmentes technológia, egy laboratórium, egy elektropneumatikus töltõsor és egy nagy teljesítményû címkézõ sor. A központ irodaházában vendéglátásra is alkalmas bemutatótermet alakítanak ki, és lesz egy 3000 négyzetméteres, modern raktárépület is.
A várhatóan két év alatt elkészülõ, összesen 3400 négyzetméteres központban 25 új munkahely is létesül.
Juhász Attila ügyvezetõ igazgató az ünnepségen arról beszélt, hogy cégük számára fontos a fejlõdés, ám az nem mehet a minõség kárára. A leendõ borászati központ is a versenyképesség javítását, a világszínvonalú minõség megõrzését és a fejlõdési potenciál kiaknázását szolgálja, összhangban a borvidék érdekeivel. Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyûlési képviselõje emlékeztetett: a térség meghatározó ágazata a borászat, nagyon sok család él itt a szõlõbõl és a borból.
Az idén húsz éves, 100 százalékban magyar tulajdonú Juhász Testvérek Pincészet az Egri Borvidék egyik legjelentõsebb borászati vállalkozása. A társaság tájékoztatása szerint 2015-ben kétmillió palack bort értékesítettek, 90 százalékban a hazai piacon, a többit Kínában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában és Franciaországban. Tavalyi nettó árbevételük másfél milliárd forint, adózás utáni eredményük 105 millió forint volt.
Közlésük szerint a cég árbevétele az elmúlt öt évben összesen 400 százalékkal növekedett. Hosszú távú céljuk, hogy minden borukat palackban értékesítsék. Idén 2,5 millió palackkal számolnak. Ma már 100 hektár saját területük mellett 200 hektárról, családi gazdaságoktól vásárolják fel a szõlõt. Az elmúlt esztendõben 26 ezer mázsa szõlõt dolgoztak fel és 18 ezer hektoliter bort készítettek. Jelenlegi tárolókapacitásuk több mint 30 ezer hektoliter, ebbõl 7500 hektoliter, azaz közel ezer darab tölgyfahordó, ez az egri borvidék egyik legnagyobb tölgyfahordós érlelõ kapacitása.
Forrás:
Turizmus Online
http://www.turizmusonline.hu/