Borász-vita: kell-e édesített bor Egerbe?
– Az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanácsban (EBHT) kétféle gondolkodásmód jelenik meg: a kézmûves borászoké, illetve a nagyüzemi borkészítés híveié. Tény az is, hogy a mai piaci körülmények között mindkettõnek létjogosultsága van – jelentette ki Simon József, az egri hegyközség elnöke azon vita kapcsán, amely az EBHT február elejei ülésén épp az õ javaslata nyomán bontakozott ki. Történt ugyanis, hogy a tanácskozáson szóba került a borok édesítésének kérdése, mégpedig akképp, hogy az eljáráshoz kizárólag az Egri Borvidéken termett szõlõbõl készült mustot, illetve mustsûrítményt lehessen használni. Simon viszont azt javasolta, hogy az „egri” néven forgalomba kerülõ védett eredetû borokat egyáltalán ne lehessen édesíteni, csak az asztali, illetve tájborokat.
– Oltalom alatt álló eredetvédelemmel rendelkezõ bor az, amit „egri” néven lehet forgalomba hozni. A borfogyasztók pedig megszokják majd a következõ években a jelölést: OEM. Vajon ugyanazon minõségrõl beszélünk, ha kései szüret után, alacsony hozammal termelt szõlõbõl készült borra írjuk, hogy „édes egri bor”, illetve ha sûrített musttal édesítünk, és úgy írjuk rá: „édes egri bor”? Ha nem, akkor melyik esetben csapjuk be a fogyasztót? – tette fel a költõi kérdést az egri hegyközség elnöke. Mint fogalmazott, nem az ellen tiltakoznak, hogy a borászok édesítsék a boraikat, hiszen a magyar fogyasztók nagy része édesszájú. Azt viszont hamis magyarázatnak tartja, hogy az „egri” megnevezés elhagyásával csökkenne ezen termékek forgalma.
– Én ugyan meg nem innám, de tudomásul kell venni: a piac igényli az édes borokat. Évek óta hiányoznak a félszáraz vörösborok, de nincs fõzõbor sem – jelentette ki Kenyeres Zoltán egri borkereskedõ. Hozzátette ugyanakkor: szem elõtt kell tartani a magas minõséget, hogy az üzleteket ne áraszthassák el a különféle édesítõkkel „feljavított” gyenge olasz borok, hanem az itteni kiváló termékek kerüljenek a polcokra.
Forrás:
heol.hu
http://www.heol.hu