Bor és informatika
Civilben Vass Tibor az E.On informatikai szervezetében tölt be felelõs posztot, ám néhány éve egy új kedvtelésnek is hódol: résztulajdonosa és felesége révén mûködtetõje is az Etyek Taverna és Bortrezornak.
„Nem tartom magam borszakértõnek, de jó minõségû borokat mindig odafigyeléssel fogyasztottam, ezért egy idõ után érdekelni kezdett az is, hogy mitõl jó egy évjárat, mitõl különleges egy bor, hányféle aromát, illatot fedezhetünk fel egy borkóstolás során, majd ebbõl jött a kíváncsiság a szõlõtermesztés és a bor készítésének körülményei iránt — kezdi az elõzmények ismertetését Vass Tibor. — Számos munkatársam dolgozik Pécsett, elsõsorban nekik köszönhetõ, hogy részletesebben is megismerkedhettem a villányi borvidék méltán népszerû pincészeteivel. Rabul ejtett a borkóstolás köré felépített „ceremóniák” varázsa, a borokhoz kapcsolódó történetek, a borozás közben folytatott jókedvû beszélgetések hangulata. Vállalkozásunk ideája is ekkor fogalmazódott meg elõször, amikor egyik partnerünk így sóhajtott fel: „nagyon kellemes itt minden, csak ne lenne olyan messze Budapesttõl”. Innen jött az ötlet, hogy a bor értõ kóstolásához illeszkedõ családias légkört és az ódon pincék hangulatát ötvözõ taverna borozónkat a fõváros közelében valósítsuk meg.
A választás Etyekre esett, mint a Budapesthez legközelebb esõ borrégióra; az autentikus hangulat érdekében ugyanis mindenképpen tradícióval rendelkezõ valódi borospincét kerestünk. Az 1850-es években épült, mûemlék jellegû körpincesor – amely máig megõrizte ódon hangulatát – mindig lenyûgözi az ide érkezõ vendégeket. A taverna kialakításánál mindvégig a hagyományok megõrzését és a minõséget tekintettük elsõdlegesnek: megtartottuk a pince eredeti adottságait, a kõburkolatokat, az eredeti pincerendszert, melyet hozzá illeszkedõ rusztikus tölgyfa bútorokkal rendeztük be.
Mivel nem konkurensei, hanem partnerei akarunk lenni az etyeki borosgazdáknak, a helyiek gyorsan befogadtak bennünket, elismerték értékmegóvó törekvéseinket, így már az alakulás évében csatlakozhattunk az Etyeki Körpince Kör és az Etyeki Borút egyesületekhez. Idén pedig felvételünket kértük az úgynevezett minõsített borúttagok közé is.
Elsõsorban a magyar borok népszerûsítését szeretnénk felvállalni, ezért Magyarország minden nagyobb borvidékérõl kóstolhatók nálunk kiváló minõségû borok, de korlátozott számban prémium minõségû külföldi borokat is kínálunk. Ez évben indítottuk útjára az IT Borklubot, amely kiváló elõadómûvészek és humoristák fellépésével színesített exkluzív borvacsora-rendezvényei miatt egyre több aktív taggal büszkélkedik.
Újdonságként honosítottuk meg Etyeken a bortrezor-szolgáltatást: ennek igénybe vételével a cégek vagy magánszemélyek a taverna melletti borospincében kialakított egyedi széfekben helyezhetik el kedvenc boraikat, és az elõre egyeztetett idõpontban eljöhetnek egy kellemes poharazgatásra. A trezorbérlõk így gyakorlatilag egy saját borospincét kapnak, ahol, ha kívánják, mi gondoskodunk az ételrõl, a kóstoltatási ceremóniáról és az oda-vissza utaztatásról is. Az informatikai kötõdés miatt természetesen a bérlõknek lehetõségük van az internetrõl elérhetõ, virtuális trezorok kialakítására is a honlapunkon” – fejezi be Vass Tibor
Forrás:
IT Business
http://www.itbusiness.hu/