Bock József az év Királyi Borásza
Királyi étkek mellé királyi bor is dukál! Ez a megállapítás nemcsak Mátyás korában, de napjainkban is egyre inkább igaz. Mint tudjuk a borok kb. 5-10%-a javasolt önálló fogyasztásra, a többit leginkább finom ételek mellé szeretjük kortyolgatni. Mégis nagyon kevés az olyan verseny, ahol az ételeket és a bort együtt kóstolva, az ízek egymásra gyakorolt hatását értékelve dönt a szakmai zsûri, melyik étel és melyik bor képez legnagyobb harmóniát, melyik segíti, támogatja az ízek együttesét.
A Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny rendezvényének egyik meghatározó eseménye a királyi borász választás, amelyre a napokban került sor a Kempinski Hotel Corvinus különtermében. Az elõzõ évi verseny nyertes menüsorából a Kempinski konyháján készült el az a 6 fogás, amelyekhez 13 hazai borász 47 féle bort nevezett.
A szakmai zsûri – három borszakértõ és két szakácsmester – az egyes fogásokhoz kóstolta a borokat.
A borverseny szakmai partnere a Wine 4U Kft. által mûködtetett Borkápolna borszaküzlet volt. Meleg Botond, a cég tulajdonosának személyes közremûködése garantálta a program sikerét, amelynek köszönhetõen igazán kiváló borok közül választhatott a zsûri.
A 2010. év Királyi Borásza Bock József lett, aki minden fogás mellé nevezett bort, és két ételnél is elsõ helyezést ért el, egyiknél a 2008-as évjáratú Göntéri Hárslevelû, a másiknál pedig a 2007-es évjáratú Bock Shyrah aratta le a babérokat.
Összességében második helyezést ért el a Pántlika Pincészet 2009-es évjáratú Dörgicsei Chardonnay bora, harmadik pedig a Monyók Pincészet lett. A zsûri dicséretben részesítette a Virághegy Kft-t, a Mathias, a Günzer és a Fisher Pincészeteket.
A zsûri tagjai:
Borszakértõk: Repkáné Eszterházi Ildikó, Viniczai Sándor és Meszes István.
Gasztronómia: Varga Károly 16 éve királyi szakács, Viniczai Sándor – Királyi Szakács 2009
Forrás:
bellacafe.hu
http://www.bellacafe.hu