Bock Bisztró nyílt Koppenhágában
Az éttermet helyi befektetõk alapították a budapesti Bock Bisztró franchise partnereként. Bíró Lajos, a Bock Bisztró executive séfje, ma délelõtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megnyílt az elsõ külföldi éttermük Koppenhágában. A dán befektetõk közel egy évet töltöttek Magyarországon a megfelelõ partner és modell kiválasztásával. Végül egy tízes szûkített éttermi listából esett a választásuk a Bockra, amely a magyar ízek, a magyar konyha legjobb, korszerû képviselõjeként biztosíték lehet a sikerre a dán ínyencek körében is.
Az üzemeltetés feltételeit a magyar partner egy franchise szerzõdésben rögzítette. Ennek alapján végezték el a dániai személyzet betanítását és ugyancsak ez teszi lehetõvé, hogy negyedévente ellenõrizzék, a kinti partner betartja a „Bock Bisztró sztenderdeket”. Az étlapot és a napi ajánlatot együtt állítják össze a budapesti üzlet ajánlásai alapján. Így a jövõben is minimum 70 százalékban a budapesti étterem fogásai várják a helyi vendégeket – persze Bíró Lajostól megszokott módon, kicsit dánosan újragondolva. A borkínálat összetétele is rögzített, a Bock Pince borainak 60 százalékot kell képviselniük a borlapon.
A koppenhágai megnyitón természetesen személyesen részt vett Bíró Lajos, aki az elmúlt hetet már a helyszínen töltötte az elõkészületeket segítve, és Bock József is. A vendégeknek nyolcfogásos menüt szolgáltak fel, a hozzájuk ajánlott borokat a magyar borász mutatta be. Nagy sikert aratott, amikor az amúgy helyben máris „gasztronómiai gengszterként” bemutatott magyar séf és segítõje Varjú Viktor körbejártak egy nagy lábassal a kezükben. Merõkanállal osztották ki a repetázni vágyó vendégeknek a maradék gombás rizottót, majd Bíró tájékoztatta a jelenlévõket, hogy bizony abban a néhány kis szelet „valamiben” – ami nem más volt, mint disznósajt – benne van minden, amit a helyiek elképzelhetetlennek tartottak eddig magukhoz venni: disznónyelv, fül és más egyebek. A sikert a visszaérkezõ üres tányérok mutatták. Magyarán, nemcsak a tíz ujjukat nyalták meg a kényes ízlésû, ”zöldségevõ” dánok, de a tányérokat is kinyalták. A nyitva tartás elsõ napjaiban már az is kiderült mi a favorit: itt is nyert az „Ökörpofa – Retró”, ami annyira népszerû a pesti körúti bisztróban, hogy nem tudják levenni az étlapról. Koppenhágában jelzésszerûen egy zellerszárat is sütnek alá, nehogy már lelkiismeret furdalása legyen a vendégeknek, amiért nincs zöldség a fogásukban.
S hogy mit importáltak Bíróék? Azt a sajtóreggelin mutatták be: a kint töltött pár nap alatt nagy hirtelen kitanulták a Smørrebrød, az ugyancsak emberes dán szendvics összeállítását, aminek méretére és tartalmára a legjellemzõbb, hogy mélytányérban szolgálják fel. A hagyományos heringes változatokat Bíró Lajos természetesen már át is értelmezte.
Forrás:
hvg.hu
http://hvg.hu