Bemutatták Bács-Kiskun megye borait a szakembereknek
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a megye borainak megismertetésére, hiszen az alföldi szõlészek és borászok évrõl-évre bizonyítják, hogy szakértelmüknek köszönhetõen, kiváló borok készülnek az ország legnagyobb termõtáján, a Duna-Tisza közén – mondta a bemutatón Bányai Gábor, a megyei közgyûlés elnöke.
Bács-Kiskun megye borai 2010
A legjobb rozé:
Kékfrankos Rosé 2009 – Font Pincészet, Soltvadkert
A Kunsági Kékfrankos Rosé az egyik legértékesebb szõlõfajtából reduktív technológiával készült bor. A gondos és szakszerû erjesztésnek köszönhetõen rendkívül üde és zamatos, élénk savakkal rendelkezõ ital. Illatában és ízében a piros bogyós gyümölcsök (málna, eper) dominálnak. Könnyû ételekhez, szárnyasokhoz és salátákhoz ajánlják. Fogyasztása 8-10 Celsius fokra hûtve javasolt. A bor a Mondial du Rosé világbajnokságon aranyérmet nyert Cannes-ban.
A legjobb fehér bor:
Ezerjó 2009 – Frittmann Testvérek Kft., Soltvadkert
Régi magyar szõlõfajta. 40 éves átlagéletkorú ültetvényekrõl szüretelik, amelynek a gyökerei nagyon mélyen vannak. A tõkefejes szõlõtermelés sok kézimunkát igényel. A fajta nagyságát mutatja, hogy többféle szegmensben készíthetõ belõle bor: reduktív, fahordós, késõi szüretelésû. Soltvadkerten az egyik legnagyobb felületen termesztett szõlõfajta, amely egyben a város zászlós bora. Reduktív technológiával készült, friss, gyümölcs illatú és ízû bor. Igazi hungarikum. Szárnyasokhoz, halételekhez és sajtokhoz ajánlják.
A legjobb vörös bor:
Kékfrankos 2009 – Koch-Vin Kft., Borota
Száraz minõségi vörösbor. Válogatott szõlõbõl, hagyományos technológiával készített és palackozás elõtt fahordóban érlelt kiváló minõségû, karakteres bor. Sötétrubin színe, kellemes illata összhangban van beltartalmi értékeivel. Minõsítés: Hegyközségi Borverseny: aranyérem. Borvidéki Borverseny: aranyérem. Nemzetközi Kékfrankos Borverseny: ezüstérem 2007.
A legjobb desszert bor:
Nektár 2008 – Béla Borászati Kft., Imrehegy
Az imrehegyi családi borászat 1999-ben telepítette ezt az új, hungarikum borszõlõfajtát Imrehegyen löszös, humuszban gazdag talajra. Az országban igen kevés ültetvény van belõle. A Nektár virágos illata túlérett, töppedt jellege ellenére is megmaradt a parfümös, édes bukéja. Visszamaradt cukortartalma magas, de egyes években szárazra is képes kierjedni. Különleges íz-, és illatvilágú ez a bor, amelynek fogyasztását 8-10 Celsius fokon javasolják.
Forrás:
civilnaplo.hu
http://civilnaplo.hu