Beletörik az amerikaiak nyelve a magyar borokba
New Yorktól Los Angelesig az amerikai borágazat számos vezetõje az utóbbi években szinte belehabarodott az olyan nyelvtörõ borokba, mint a furmint, a kékfrankos, a juhfark és a po¹ip. Magyarország, Szlovénia és Horvátország ma már nem politikai elmaradottságáról, hanem kiemelkedõ bortermelõ kultúrájáról ismert – fogalmazott a szerzõ az újság hét végi Étel-ital szekciójában.
A cikk a térség fantasztikus borai között említi a 2008-as Apátsági Pannonhalmi Tricollist, amelyet három szõlõfajta házasításával állítanak elõ. A száraz fehér bort New Yorkban, az újonnan nyílt közép-manhattani Ardesia bárban is ajánlják a vendégeknek.
A cikkhez csatolt egyik képen a Los Angeles-i Lou bárban Magyarország vezetõ vörös fajtáját, a kékfrankost szolgálják fel. A New York állambeli Southfoldban a North Fork fogadó borigazgatója több, Amerikában kimondhatatlan nevû, ismeretlen magyar bort kínál, közöttük az Irsai Olivért. A híres New York-i Hearth étterem társtulajdonosa, aki az ismeretlen fajták szószólója, egyebek mellett a juhfarkot népszerûsíti.
A magyar, horvát és szlovén borokra specializálódott, hét éve mûködõ Los Angeles-i Blue Danube vállalat alapítója, Frank Dieter elmondta: a vásárlók néhány éve még a „keleti blokk ócskaságainak” tartották a borait. Dieter azonban az utóbbi években sok partnerét meggyõzte, hogy kiváló borokról van szó. A lap szerint kisebbfajta forradalom ment végbe, a szakértõk felfedezték a térség borait, ahol a több száz éves borászatokat „végül modernizálták”. Megjegyezte, francia, spanyol és portugál tõke áramlott a magyar borászatokba.
A The Wall Street Journal megállapította, hogy a térség borai közül némelyik egykor a világ leghíresebb borai közé tartozott, ilyenek voltak a tokaji régió édes nedûi, amelyeket egyenrangúnak tartottak a „legnagyszerûbb” Sauternes fajtával. A borok minõsége azonban a kommunista rendszer idején – amikor termelési kvóták léteztek és az egyéni kezdeményezéseket elnyomták – erõsen romlott. A minõség csak a korai 1990-es évektõl kezdte elérni a nemzetközi szintet, amikor a kommunizmus bukása után a magáncégek technológiai fejlesztéseket hajtottak végre a borásztokban és szõlészetekben – olvasható a New York-i gazdasági napilap írásában.
Forrás:
Privátbankár.hu
http://www.privatbankar.hu