Balatonboglári borvidék – Gyors szüret valódi szõlõpiaccal
Az utolsó szakaszához érkezett az idei szüret a boglári borvidéken. A legtöbb fajtát már leszedték, a jövõ hét elsõ napjaiban szüretelik a cabernet sauvignont, de ezzel együtt is egy hónappal elõbb befejezõdik az idei szüret, mint a tavalyi. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint ugyan nem kiemelkedõ, de jó az idei szõlõ.
Pálfi László boglári hegybíró elmondta: a mennyiség fajtánként változó, de az elõzetes becsléseiknek megfelelõ. A minõséget viszont nagyon jónak értékeli, amihez hozzájárult az is, hogy egészségesek a szõlõk. A vidám szürethez az is hozzájárult, hogy a tavalyinál többet fizettek a felvásárlók, a hegybíró adatai szerint átlagosan 10 százalékkal jobban tudták a gazdák eladni a termést.
Tavaszi József az ordacsehi Balaton Agrár Rt elnök-vezérigazgatója még ennél is jobb árakkal kalkulálhatott. Mint elmondta, a tavalyinál 20-30, egyes keresett fajták esetében 40 százalékkal is többet kaptak a szõlõjükért. Ezt többek között a BB Borgazdasági Rt pozitív lépéseivel magyarázza, mert a cég garantált védõárakat állapított meg, aminél néha többet is fizetett. Ez az egész piacon megemelte a szõlõárakat. Ráadásul a gazdák nem csak tavasszal, hanem még idén megkapják a pénzüket. Az agrárszakember szerint kezd kialakulni a valódi szõlõpiac, s ez már eredményessé teszi a szõlõmûvelést. Happ István, a BB vezérigazgatója csak a jövõ héten készít pontos statisztikákat, de azt mondta: valóban egészséges és jó minõségû szõlõt vettek át, de ahol nem idõben szedték le, ott a savtartalommal gondok adódtak. Ez pedig legalább olyan fontos, mint a mustfok, mert alapvetõen befolyásolja a bor aromáját.
Forrás:
Somogy Hírlap
http://www.somogyihirlap.hu