Badacsony New Yorkban 2025
Április 5-én, szombaton a Badacsonyi borvidék ismét Budapestre látogatott, ahol immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a népszerű és hagyományos Badacsony New Yorkban eseményt a New York Palota Róma termében. Az esemény különleges hangulatot teremtett, hiszen a badacsonyi borászok nemcsak legkiválóbb boraikat hozták el, hanem maguk is jelen voltak, hogy személyesen meséljenek a borok születéséről, történetéről, és arról, mit jelent számukra a borászat. Velük együtt érkeztek a helyi turisztikai szolgáltatók, termelők és kézművesek,is, hogy bemutassák a régió különlegességeit.
A rendezvényen harminchét pincészet és borászat képviseltette magát, bemutatva a Badacsonyi borvidék sokszínű kínálatát. A Badacsony hegyről 19, a Szent György-hegyről 6, a Kisőrsi-hegyről 5, Ábrahámhegyről 2, a Tóti-hegyről 2, valamint a Csobánc-hegyről 3 borászat mutatkozott be, így a látogatók széles körű betekintést nyerhettek a különböző termőhelyek jellegzetességeibe.
A kóstolt borokon keresztül nyilvánvalóvá váltak a hegyek közti talaj- és klímabeli különbségek, amelyek különleges karaktert kölcsönöztek minden egyes bornak. A résztvevők között szerepeltek jól ismert, visszatérő nevek, akik már bizonyították kiválóságukat, valamint új bortermelők is, akik most először mutatták meg boraikat a nagyközönségnek.
A borászok megosztották tapasztalataikat az új és régi kihívásokról is, amelyekkel a borvidék szembesül, beleértve az éghajlatváltozás hatásait és az innováció szükségességét a hagyományok megőrzése mellett.
Az idei esemény egyik leginkább várt programja a Vivaldi teremben megrendezett mesterkurzus volt, amely különleges élményt kínált a borok szerelmeseinek. Dr. Laposa József, aki a Badacsonyi borvidék megújulásának meghatározó alakja, vezetett egy mesterkurzust, melyen tíz olyan bort mutatott be, amely szerinte legjobban tükrözi a Badacsonyi borvidék sokszínűségét és szépségét. A mesterkurzus során a résztvevők mélyebb betekintést nyerhettek a borvidék egyedi terroirjának és hagyományainak világába, valamint megismerhették a borok mögött rejlő történeteket és szaktudást.
Néhány emlékezetes tétel a kóstolóról:
Barna Pince Szürkebarát 2019
30 napig héjon ázott. Mézes, akácos, körtés jegyek. Gyógynövényes, viaszos, hosszú lecsengés.
89 pont
A’Capella Szőlőbirtok Rajnai Rizling 2022
Citromhéj, kakukkfű, enyhe petrol. Szép riesling.
89 pont
Borbély Pincészet Bács-hegy Olaszrizling 2021
Zöld alma, csonthéjasok, mogyoró. Hosszú, ásványos lecsengés.
90 pont
Szeremley Birtok Kéknyelű 2006
Rendkívül komplex bor, körtés, vajas, köves jegyek.
90 pont
Kalinics Birtok Kéknyelű 2015
Gyógynövényes, petrolos, sós jegyek. Hosszú lecsengés.
89 pont
Villa Sandahl Roses Darling 2022
Érett sárga alma, citromhéj, akác, méhviasz. A kis maradékcukor kerekít.
91 pont
Horváth Pince Láva 2022
Nagytestű, mézes, ásványos, különleges száraz olaszrizling túlérett alapanyagból.
90 pont
Nyári Pince Hárslevelű 2023
Érett őszibarack, körte, sárgadinnye. Viaszos, akácos lecsengés.
89 pont
Sike Balázs Olaszrizling 2023
Gyönyörűen elkészített egyenes olaszrizling, a pince talán eddigi legjobbja.
89 pont
Pontozási segédlet Robert Parker 100-as rendszere alapján:
96-100: Különleges bor, harmonikus, kiválóan tükrözi a fajta jellegzetességeit, ritkaság.
90-95: Kiváló bor, komplex, különleges karaktere van. Fogyasztása nagy élményt jelent.
87-89: Valamivel az átlag fölött, egészen a nagyon jóig. Eltérő fokban mutathat finom ízeket, karaktere is lehet, (ha van több sav, esetleg több tannin) az(ok) alig észrevehetők.
Pontozás, borleírás – saját, szubjektív vélemény
Fotók – saját
Szerző: Fekete András L. WSET L3