Badacsony: megkezdõdött a szõlõszüret
A Varga Pincészet badacsonyõrsi feldolgozójába már beérkeztek az elsõ szõlõszállítmányok. A szakember kifejtette: a Csabagyöngye a balatonboglári borvidéken terem, ahol az idén a vártnak megfelelõ, 90-100 mázsa a termés hektáronként. A szõlõ 16-os mustfokú, 7 gramm/liter savtartalommal, ami optimális – tette hozzá.
A Csabagyöngye csak Magyarországon terem, így a szõlõ, és a belõle elõállított új bor is hungarikumnak számít Varga Bálint elmondása szerint. Ez úgynevezett nulla érlelésû bor, az erjedést követõen néhány napon belül palackozzák, így megõrzi az eredeti szõlõízeket, illatokat. A Csabagyöngye idén augusztus végére, még a szüret ideje alatt a polcokra kerül, amelynek fogyasztását a bortermelõk aperitifként, salátákhoz, levesekhez, „forró pillanatokhoz”, 14 Celsius fokra lehûtve javasolják.
A 200 hektárnyi saját szõlõterülettel rendelkezõ és több mint 600 termelõtõl szõlõt felvásároló Varga Pincészet az idén nettó 70 forintot fizet a Csabagyöngye kilogrammjáért, ami 17 forinttal több a tavalyi átvételi áránál – derült ki Varga Bálint beszámolójából.
A szakember várakozásai szerint ebben az évben – a korábbi tendencia folytatásaként – tovább közelítenek egymáshoz a fehér- és kékszõlõ-árak. Számításai szerint a fehér szõlõ átvételi ára fajtától függõen 15-30 százalékkal emelkedik, miközben a kékszõlõk ára az enyhe vörösbor felesleg miatt nagyjából az elõzõ évi szinten marad.
Varga Bálint elmondta, a meleg tavasz és koranyár, valamint az elmúlt hetek kiugróan magas hõmérséklete annyiban befolyásolta a korai fajták (Csabagyöngye, Irsai Olivér, muskotály-fajták) érését, hogy a szüret a megszokotthoz képest két héttel korábban kezdõdött. Ezeknél a fajtáknál a szõlõ minõsége várhatóan meg fogja közelíteni a 2006-os kiváló évjáratot, a késõbb szüretelt fajták minõségét azonban még nagymértékben befolyásolhatja a következõ hetek idõjárása – tette hozzá.
Kifejtette: komoly veszélyt jelent a hosszan tartó meleg, száraz idõ a késõbb beérõ szõlõfajtáknál, aminek jeleként az utóbbi hetekben lelassult a bogyónövekedés. Ha a szárazság folytatódik, 30-50 százalékos mennyiségi elmaradás várható ezeknél a fajtáknál – mondta.
Varga Bálint úgy látja, a minõséget tekintve elsõsorban a fehér szõlõfajták (Olaszrizling, Rajnai rizling, Juhfark, Chardonnay, Furmint, Hárslevelû) vannak veszélyben, mivel a kékszõlõk (Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon) esetében a kis bogyóméret magas héj/must aránya jótékonyan hathat a minõségre. Még érkezhet idõben elég csapadék ahhoz, hogy a tavalyihoz hasonló, kiváló minõségûek legyenek a késõbb beérõ szõlõink – tette hozzá.
Forrás:
STOP
http://www.stop.hu