Az Országház Bora 2024 díjátadó ünnepség
A bor már évszázadok óta a kultúrkincs része – e szavakkal nyitotta meg Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országház Bora díjátadó ünnepségét, amelyet 2024 október 1-én a Parlament Vadásztermében rendeztek meg immár nyolcadik alkalommal.
Az eseményen először Légli Ottó, hegyközségi elnök és zsűrielnök mondott beszédet. Megemlítette az évjárat kihívásait, de a jövőbe vetett bizakodását is kifejezte, és a bort a derű és bölcsesség szimbólumaként említette. Ezután röviden ismertette a zsűrizés menetét, valamint a mustra elsődleges célját, ami nem is lehetett más, mint minden kategória legszebb borának kiválasztása.
Ezután következett Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, aki beszédében a hagyományok és a tradíciók fontosságát emelte ki. A bor nemcsak termék, kultúra – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet a folyamatos innováció, valamint a fiatal generációk megérintésének fontosságára. A bor gasztronómiai, turisztikai és diplomáciai, „népek közötti hídverő” szerepét is kiemelte, fenntarthatósági szempontokat is végig szem előtt tartva.
Az elismeréseket ezt követően Kövér László adta át. A díjátadón kilenc kategóriában hirdették ki a legjobbakat, melyek között idén először a tradicionális eljárással készült pezsgő is helyet kapott (a rosé helyett). A házelnök méltatta a pezsgő egyre növekvő népszerűségét, valamint szerepének fontosságát. A cél nem titkoltan a jövőre 200 éves magyar pezsgőkészítés további bővítése, fejlesztése, valamint hogy Magyarország a jelenlegi 10-11. helyről előrébb lépjen a világ nagy pezsgőgyártóinak rangsorában.
A mustrán 18 belföldi és 2 határon túli történelmi borvidék 89 borászata vett részt 185 borral. A nevezett tételeket a WSET (Wine and Spirit Education Trust) diplomával rendelkező szakértőkből, borászokból, oktatókból, borszakírókból és sommelier-kből álló zsűri értékelte.
A díjátadó ünnepség után a kategóriagyőztes borokat egy exkluzív állófogadáson meg is lehetett kóstolni, mely során a borokhoz illő, gondosan válogatott ínyenc falatkák is kínálásra kerültek.
A győztes tételek:
- Olaszrizling: Figula Pincészet – Öreghegy Olaszrizling 2022
Almás-virágos karakter, enyhe sóssággal és finom mineralitással kiegészülve. Gyógynövényes, mézes jegyek teszik komplexé. Izgalmas, több rétegű bor. 92 pont
- Furmint: Grand Tokaj Borászat – Terroir Selection Furmint Válogatás 2021
Érett alma és körte gyümölcsös ízei. A karamel és kandiscukor édessége és a köves ásványosság tökéletes egyensúlya, kifinomult hordóhasználattal kiegészülve. 91 pont
- Egyéb fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Juhfark 2022
A trópusi gyümölcsök, főként az ananász frissessége. A gazdag textúra mutatja az alapanyag érettségét. Könnyen érthető ízvilág, hársmézes lecsengés. 88 pont
- Kadarka: Eszterbauer Borászat – Nagyapám Kadarka 2023
Fűszeres jegyek, bársonyos tanninok, eper és szamóca. Lekváros, krémes textúra és puha savak harmóniája. Populárisra hangolva. 85 pont.
- Kékfrankos: Takler – Szenta-hegyi Kékfrankos 2020
Erdei gyümölcsök és cseresznye ízvilága, krémes textúra. A gyümölcsös ízjegyeket a hordóhasználat finoman egészíti ki, így teremtve harmóniát. 90 pont
- Bikavér: Schieber Borászat – Trilógia Bikavér 2021
Erdei gyümölcsök frissessége, enyhén füstös karakter. A visszafogott hordóhasználat biztosít mélységet és komplexitást. 85 pont
- Cabernet Franc: Sauska Borászat – Villányi Franc 2019
Feketeszeder és szilva gazdag ízvilága, kiegészülve a kakaó és hordófűszerek ízjegyeivel. Krémes, sűrű textúra. Sok potenciál van benne. 91 pont
- Tokaji aszú: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2017
Kandírozott sárgabarack, mazsola és aszalt füge édes ízjegyeit egyesíti a pemetefű fűszeres, gyógynövényes karakterével. Izgalmas és különleges ízélmény. 93 pont
- Pezsgő: Sauska Borászat – Methode Traditionelle Brut Non-Vintage
Zöldalma és citrus ízjegyek, szép buborékszerkezet és kerek savak. Közérthető, friss. 86 pont
Képek: saját
Szerző: Fekete András L. (WSET L2)