Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Borgála | Hírek

Az Országház Bora 2024 díjátadó ünnepség

A bor már évszázadok óta a kultúrkincs része – e szavakkal nyitotta meg Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országház Bora díjátadó ünnepségét, amelyet 2024 október 1-én a Parlament Vadásztermében rendeztek meg immár nyolcadik alkalommal.

Az eseményen először Légli Ottó, hegyközségi elnök és zsűrielnök mondott beszédet. Megemlítette az évjárat kihívásait, de a jövőbe vetett bizakodását is kifejezte, és a bort a derű és bölcsesség szimbólumaként említette. Ezután röviden ismertette a zsűrizés menetét, valamint a mustra elsődleges célját, ami nem is lehetett más, mint minden kategória legszebb borának kiválasztása.

Ezután következett Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, aki beszédében a hagyományok és a tradíciók fontosságát emelte ki. A bor nemcsak termék, kultúra – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet a folyamatos innováció, valamint a fiatal generációk megérintésének fontosságára. A bor gasztronómiai, turisztikai és diplomáciai, „népek közötti hídverő” szerepét is kiemelte, fenntarthatósági szempontokat is végig szem előtt tartva.

Az elismeréseket ezt követően Kövér László adta át. A díjátadón kilenc kategóriában hirdették ki a legjobbakat, melyek között idén először a tradicionális eljárással készült pezsgő is helyet kapott (a rosé helyett). A házelnök méltatta a pezsgő egyre növekvő népszerűségét, valamint szerepének fontosságát. A cél nem titkoltan a jövőre 200 éves magyar pezsgőkészítés további bővítése, fejlesztése, valamint hogy Magyarország a jelenlegi 10-11. helyről előrébb lépjen a világ nagy pezsgőgyártóinak rangsorában.

A mustrán 18 belföldi és 2 határon túli történelmi borvidék 89 borászata vett részt 185 borral. A nevezett tételeket a WSET (Wine and Spirit Education Trust) diplomával rendelkező szakértőkből, borászokból, oktatókból, borszakírókból és sommelier-kből álló zsűri értékelte.

A díjátadó ünnepség után a kategóriagyőztes borokat egy exkluzív állófogadáson meg is lehetett kóstolni, mely során a borokhoz illő, gondosan válogatott ínyenc falatkák is kínálásra kerültek.

A győztes tételek:

  • Olaszrizling: Figula Pincészet – Öreghegy Olaszrizling 2022

Almás-virágos karakter, enyhe sóssággal és finom mineralitással kiegészülve. Gyógynövényes, mézes jegyek teszik komplexé. Izgalmas, több rétegű bor. 92 pont

  • Furmint: Grand Tokaj Borászat – Terroir Selection Furmint Válogatás 2021

Érett alma és körte gyümölcsös ízei. A karamel és kandiscukor édessége és a köves ásványosság tökéletes egyensúlya, kifinomult hordóhasználattal kiegészülve. 91 pont

  • Egyéb fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Juhfark 2022

A trópusi gyümölcsök, főként az ananász frissessége. A gazdag textúra mutatja az alapanyag érettségét. Könnyen érthető ízvilág, hársmézes lecsengés. 88 pont

  • Kadarka: Eszterbauer Borászat – Nagyapám Kadarka 2023

Fűszeres jegyek, bársonyos tanninok, eper és szamóca. Lekváros, krémes textúra és puha savak harmóniája. Populárisra hangolva. 85 pont.

  • Kékfrankos: Takler – Szenta-hegyi Kékfrankos 2020

Erdei gyümölcsök és cseresznye ízvilága, krémes textúra. A gyümölcsös ízjegyeket a hordóhasználat finoman egészíti ki, így teremtve harmóniát. 90 pont

  • Bikavér: Schieber Borászat – Trilógia Bikavér 2021

Erdei gyümölcsök frissessége, enyhén füstös karakter. A visszafogott hordóhasználat biztosít mélységet és komplexitást. 85 pont

  • Cabernet Franc: Sauska Borászat – Villányi Franc 2019

Feketeszeder és szilva gazdag ízvilága, kiegészülve a kakaó és hordófűszerek ízjegyeivel. Krémes, sűrű textúra. Sok potenciál van benne. 91 pont

  • Tokaji aszú: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2017

Kandírozott sárgabarack, mazsola és aszalt füge édes ízjegyeit egyesíti a pemetefű fűszeres, gyógynövényes karakterével. Izgalmas és különleges ízélmény. 93 pont

  • Pezsgő: Sauska Borászat – Methode Traditionelle Brut Non-Vintage

Zöldalma és citrus ízjegyek, szép buborékszerkezet és kerek savak. Közérthető, friss. 86 pont

Képek: saját

Szerző: Fekete András L. (WSET L2)

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Winehub 2024 Őszi portfólió kóstoló beszámoló
NextContinue
BorJour Villányi Aranykóstoló 2024

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press