Az Európai Unió kedvezõ döntésében bíznak a magyar borászok
Magyarországon az uniós szabályozás szerint 1,5 alkoholtérfogat-százalékkal javítható a bor cukorfoka. Az idei várhatóan az utóbbi 20 év legrosszabb évjárata lesz. Sokat esett az esõ, napos, száraz idõ alig volt, a szõlõ cukorfoka nagyon alacsony.
„Ez egy nagyon gyenge évjáratnak tûnik, ilyen csapadékos idõ és hûvös nyár után nem értek be a szõlõk, a 16-16 és feles, az már rekordcukorfoknak számít” – mondta el a HírTV-nek Radó István borász.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa azt kérte az Európai Uniótól, hogy engedélyezze a 2010-es borok 2 alkoholtérfogat-százalékos javítását. Az engedélyt várhatóan nem az egész országra, hanem bizonyos területekre és szõlõfajtákra korlátozva kaphatjuk meg.
Bakó Attila pécsi borász reméli, hogy kedvezõ döntés születik. „Azt kérték tõlünk a nemzeti tanácson keresztül, hogy a hegyközségek, illetve a borvidékek kérjék fajtánként, illetve területekre lebontva ezt a javítást, tehát ne az ország kapja meg teljeskörûen, hanem egyes fajták és bortermõ helyek” – tette hozzá.
A döntés heteken belül várható, hiszen a cukor hozzáadását röviddel a szüret után kell elvégezni.
Forrás:
MNO Magyar Nemzet Online
http://www.mno.hu