Az EU engedélyezte, hogy a borászok emeljék a bor cukorfokát
A Vidékfejlesztési Minisztérium – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslatára – augusztusban az EU Irányító Bizottságához fordult, hogy engedélyezze a magyar borok alkoholtartalmának növelését a rossz idõjárás miatt. Normál esetben a tagállamoknak másfél százalékos alkoholfok emelés engedélyezett, idén viszont a bizottsági döntéssel két százalékra nõtt a cukorfok emelésének határa. Az uniós bizottsági rendelet érint minden, 2010-ben szüretelt szõlõbõl készült szõlõmustot, részben erjedt szõlõmustot, még erjedésben lévõ újbort és bort.
A magyar kezdeményezéshez hasonlóan további kilenc ország, Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy Britannia kért alkoholfok javítási lehetõséget.
Az alkoholfok növelését répacukorral, vagy sima illetve finomított mustsûrítmény hozzáadásával lehet növelni, a bor alkoholtartalma azonban nem lehet 12,5 százalékosnál erõsebb. A cukorfok emelésrõl kiadott bizottsági rendelet a kihirdetését követõ harmadik napon lép hatályba.
Forrás:
AgrárHírek
http://www.agrarhirek.hu