Az egri boroknak jót tett a klímaváltozás
Csúcsévjáratnak ígérkezik az idei esztendõ az Egri Borvidéken. Kiugróan magas cukortartalmú szõlõket szüretelhettek a gazdák: míg korábban a 20 mustfok fölötti eredmény számított ritkaságnak, idén az az alatti. Így a pincékben testes, ízben, aromákban rendkívül gazdag borok érnek. A vörösborok nagyon mély színûek, finom, érett tanninokkal és magas alkohollal bírnak, de ez utóbbi a fehérekre is jellemzõ – ecsetelte dr. Gál Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának (EBHT) titkára.
Mindez azonban legfeljebb csak enyhítheti a gazdák kínjait, hiszen a rendkívül alacsony – idén 30–50 forintos kilónkénti – felvásárlási árak és az elhúzódó kifizetések mellett sokan már jelezték: fel fognak hagyni a szõlõmûveléssel. Vannak olyanok, akiknek ez már a második, esetleg harmadik veszteséges évük volt. Pedig idén szinte minden körülmény a kiváló borok születését segítette, miközben – az elmúlt idõszak adatait összevetve – az is megfigyelhetõ, hogy melegedett a borvidék klímája.
Évjáratok az Egri Borvidéken
2000: kiemelkedõ
2001: közepes
2002: kiemelkedõ
2003: kiemelkedõ
2004: közepes
2005: nagyon jó
2006: kiemelkedõ
2007: nagyon jó
2008: nagyon jó
2009: az évtized legjobbja
A termõterület változása
év hektár
1996: 3600
2001: 5316
2005: 6014
2009: 5932
Forrás: EBHT
Forrás:
heol.hu
http://www.heol.hu