Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Az egri boroknak jót tett a klímaváltozás

Csúcsévjáratnak ígérkezik az idei esztendõ az Egri Borvidéken. Kiugróan magas cukortartalmú szõlõket szüretelhettek a gazdák: míg korábban a 20 mustfok fölötti eredmény számított ritkaságnak, idén az az alatti. Így a pincékben testes, ízben, aromákban rendkívül gazdag borok érnek. A vörösborok nagyon mély színûek, finom, érett tanninokkal és magas alkohollal bírnak, de ez utóbbi a fehérekre is jellemzõ – ecsetelte dr. Gál Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának (EBHT) titkára.

Mindez azonban legfeljebb csak enyhítheti a gazdák kínjait, hiszen a rendkívül alacsony – idén 30–50 forintos kilónkénti – felvásárlási árak és az elhúzódó kifizetések mellett sokan már jelezték: fel fognak hagyni a szõlõmûveléssel. Vannak olyanok, akiknek ez már a második, esetleg harmadik veszteséges évük volt. Pedig idén szinte minden körülmény a kiváló borok születését segítette, miközben – az elmúlt idõszak adatait összevetve – az is megfigyelhetõ, hogy melegedett a borvidék klímája.


Évjáratok az Egri Borvidéken

2000: kiemelkedõ

2001: közepes

2002: kiemelkedõ

2003: kiemelkedõ

2004: közepes

2005: nagyon jó

2006: kiemelkedõ

2007: nagyon jó

2008: nagyon jó

2009: az évtized legjobbja

A termõterület változása

év hektár

1996: 3600

2001: 5316

2005: 6014

2009: 5932

Forrás: EBHT

Forrás:
heol.hu
http://www.heol.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Mesterszakon taníthatják a borkultúrát Egerben
NextContinue
Moszkvában azt sem tudják, milyen a magyar bor

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press