Az Apátsági Pincészet mellett az étterem megnyitásával a gasztroturizmus is beindulhat Pannonhalmán
[tn_2_bal.jpg] A családbaráttá alakított új szolgáltatásokkal az átutazó-turizmus helyett a hosszú, családi hétvégék egyik legkedveltebb központja lehet a Világörökség részét képezõ Apátság. A magyarországi bencések 1560 millió forintos beruházásainak ez a része 880 millió forintba került. Az 1996 óra a Világörökség részét képezõ Pannonhalmi Bencés Fõapátság nagyszabású turisztikai fejlesztési programja keretében május 28-án, ünnepélyes keretek között nyitotta meg a nagyközönség elõtt kapuit a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár. Az újonnan nyílt étterem adott helyszínt a XI. Pannon Bormustrának, ahol a hazai és nemzetközi zsûri Magyarország csúcsborairól döntött.
„Az Apátság a vendégfogadásban is a komoly fejlõdés útjára lépett. A fejlesztéseknek köszönhetõen olyan vendégbarát hellyé vált az elmúlt években, ahol a minõségi kínálat az univerzális értékekkel és a magyarság szellemi hagyományaival találkozik.” – mondta Rábai László fõapáti titkár.
A május végén megnyílt látogatóközpont korszerû szolgáltatásokat biztosít majd a hazai és a külföldi vendégek számára egyaránt. A kétszintes, akadálymentesített épületben kapott helyet az étterem és az irodalmi, mûvészeti és vallási témájú rendezvények számára kialakított elõadóterem is. A 65 vendég befogadására alkalmas étterem a Viator nevet kapta. A latin kifejezés utast, úton lévõt jelent, utal arra is, hogy „úton vagyunk mindannyian” – magyarázta az elnevezést Várszegi Asztrik.
Radványi Roland, az étterem gasztronómiai koncepciójának megtervezõje elmondta, az éttermi rész mellett kialakítottak egy olyan teret, ahová ½bárki½ betérhet, érkezzen busszal, autóval vagy éppen kerékpárral, így egy önkiszolgáló büféasztal is kialakításra került az egyéb szolgáltatások között. Az ételek alapanyagául a környékbeli gazdákra is számítanak, az Apátság 360 000 kötetet számláló könyvtárában, pedig bencés szerzetesek kutatják azokat a régi recepteket, amelyek adaptálhatóak a modern konyhai technológia és a mai ember íz-élményeinek és elvárásainak megfelelõen. A hamarosan megújuló gyógynövénykert pedig fûszernövényekkel látja el az éttermet.
Az étterem természetesen kínálja majd az Apátsági Pincészet fehér, vörös és rosé borait. A másfél évezredes hagyománnyal bíró pannonhalmi borok illatos és üde ízeit a legmodernebb technológiai eljárás garantálja.