Aszúszüret a Budai Várban
Hogyan kell lopózni, azaz a lopóval bánni? Miért gyógyít az aszúbor? Hogyan kell mustot kóstolni? Milyen a szüreti napszámos tál? Ezekre a kérdésekre kaphat választ az a látogató, aki ezen a két napon felkeresi a Királyi Borházat és Pincemúzeumot. Óránként pinceséta indul – tudta meg az MTI munkatársa a szervezõktõl.
Ifj. Buglyó Péter kádármester szakmája fortélyairól mesél, a vásártéren pedig tokaji borok széles választékban kaphatók.
Egy csepp Tokaj címmel a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara szõlészeti tanszékének fotókiállítása látható.
Szombaton a Görömbõ Kompánia zenés, táncos interaktív mûsorával Mátyás király korába kalauzol el, majd a 16 órakor elõadott Szüreti mese végén megtáncoltatja a közönséget.
Vasárnap A magyar bor dicsérete címmel válogatás hangzik el Krúdy Gyula, Hamvas Béla, Márai Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Lackfi János, Tarján Tamás és Csávossy György mûveibõl.
Október 26-n, Dömötör napján hajtották be régen az állatokat a legelõkrõl, megkezdõdött a juhász-újév, lakoma és mulatozás kíséretében. Simon és Júda napján, azaz október 28-án pedig a már csípõs, fagyos idõben elkezdõdött a töppedt aszúszemek szüretelése. E késõi szüret világhírû gyümölcse az aszúbor.
Forrás:
HírExtra
http://www.hirextra.hu