Aszúborok nemzetközi versenye Tokaj-Hegyalján
László Ágnes, a rendezvény sajtófõnöke az MTI-nek elmondta: a rangos borászati világeseményre a magyar történelmi borvidék egyik központjában, a tarcali Gróf Degenfeld Kastélyszállóban kerül sor; a nemzetközi zsûri tagjai Franciországból, Kanadából, Svájcból, Szlovákiából és Szlovéniából érkezõ neves borászok, borszakértõk.
A VinAgora Botrytisre közel 150 minta érkezett – a hazaikon kívül 12 országból, a magyar minták többségét Tokaj-Hegyaljáról nevezték, de 10 olyan is szerepel a versengõ nedûk között – például 4 Egerbõl – amelyek vörösborokból készültek. A Magyar Szõlõ- és Borkultúra Kht., amely 1992 óta rendezi meg a világ legelismertebb nyolc borversenyébe tartozó VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2002-ben elsõként csoportosította a \”botrytizált borokat\” külön, önálló kategóriába.
Ez a borkategória az esetek többségében édes borokból tevõdik össze és ezeket tartják az édes borok legnemesebb, legritkább, és így legkülönlegesebb változatának. A világon számos helyen – Ausztriában, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Dél-Afrikában – készülnek ilyen borok. Leghíresebb képviselõi : a francia Sauternes-i és a magyar tokaj-hegyaljai aszúborok.
A szóvivõ a rendezvény céljáról szólva kiemelte: jelentõs nemzetközi nyilvánosságot, presztízst akarnak teremteni a versenynek, a díjazott boroknak és egyben ráirányítani a nemzetközi figyelmet Magyarországra, Tokajra, annak különleges termékére, a Tokaji Aszúra. A versenyre benevezett borok a borkínálat \”legnemesebb\” termékeinek számítanak. A szervezõk tervei szerint a 10 legjobb bort \”VinAgora Botrytis Top 10\”-ként ajánlják a szakma és a fogyasztók figyelmébe. Az eredmények kihirdetésére, a kitûntetõ címek és a különdíjak ünnepélyes átadására március 11-én 11 órakor kerül sor Budapesten a Gerbeaud Cukrászdában.
Forrás:
MTI
http://www.MTI.hu